Ono što Kanye radi Kim je jezivo, a milijuni ljudi navijaju za njega

Foto: Profimedia/Instagram

MILIJUNI žena koje su kroz život imale posla sa psihopatom i stalkerom ovih dana osjećaju muku u želucu čitajući poruke koje Kanye West šalje bivšoj supruzi Kim Kardashian. Ne samo zato što su poruke uznemirujuće nego zato što žene koje su prošle vezu ili čak samo situaciju sličnu ovoj znaju što prethodi ovakvim porukama, ali i što im slijedi.

Kanye West po svom vlastitom priznanju ima bipolarni poremećaj koji, opet prema vlastitom priznanju, ne tretira lijekovima. U bipolarnom poremećaju kod oboljele osobe izmjenjuju se dulje i kraće epizode manije i depresije.

U epizodi manije, osoba je grandiozna, smatra da je genijalac i u afektima sebe vidi kao vođu svijeta ili barem kao američkog predsjednika. U depresivnim epizodama, ta ista osoba pada na dno i često ne može ustati iz kreveta da bi obavljala normalne životne aktivnosti.

Kardashian je očito godinama trpjela i više ne može

Situacija kada žena shvati da je žrtva verbalnog, psihičkog i emocionalnog zlostavljanja od strane psihički oboljele osobe je stravična i teško objašnjiva ljudima koji je nisu iskusili. U tim trenucima izmjenjuje se zdrava potreba da se iz takvog odnosa ode i potreba da se ne napušta partner koji je, bez obzira na sve - jednostavno bolestan.

To je, kako je bilo moguće vidjeti u medijima, prošla i Kim Kardashian. Na kraju joj se dogodilo ono što i svakoj ženi koja se našla u toj situaciji - morala je izabrati: Ili on ili ja. I ona je izabrala sebe. 

Potom joj se dogodilo ono što se događa milijunima drugih žena u toj situaciji. Partner je ušao u svoju novu epizodu, ne podnosi da gubi kontrolu, ne podnosi da je njegova žrtva sretna daleko od njega i čini sve kako bi je javno diskreditirao.

S druge strane, Kanye West ima milijune navijača koji njegovo javno maltretiranje bivše supruge vide kao ultimativni dokaz ljubavi, a njezino odbijanje i povlačenje smatraju bezobrazlukom.

Dobar reper ne mora biti dobar čovjek

Psihologija odavno poznaje pojam halo efekta, odnosno efekta aureole, u kojemu promatrači jednu osobu procjenjuju na osnovu jedne osobine.

Tako je za najžešće fanove Novaka Đokovića on jednako dobar liječnik i lider kao što je dobar na terenu, za najžešće fanove Michaela Jacksona on ni slučajno ne može biti pedofil, a za fanove Kanyea Westa on je jednako dobar muž kao što je dobar reper.

Slijepi fanovi Kanyea Westa podržavaju jednako njegov novi album kao što podržavaju njegovu predsjedničku kandidaturu, njegovo javno izlaganje o tome da je navodno Kim htjela pobaciti njihovo prvo dijete, njegove izjave da ne pije lijekove za svoju mentalnu bolest i njegovo maltretiranje supruge i brojnih drugih žena s kojima se do sada javno posvađao.

Halo efekt je razlog i zašto psihotične osobe iz stvarnog života koje poznajemo, poput nekog u susjedstvu ili rodbini, ne vidimo kao romantičnu osobu, genijalca ili novog američkog predsjednika.

Feminističke udruge šute o Kim Kardashian

U američkoj "woke" stvarnosti udruge, Twitter, zaštitnici svih manjinskih skupina i svi koji su zahajali na valu kulture otkazivanja stoje sa snajperima i čekaju kada će netko izjaviti nešto što ne odgovara idolima wokenessa.

U tom ludilu javne osobe hodaju po jajima u strahu kada će, kako i kome što reći.

Izjave žena o tome da su maltretirane od strane ovog ili onog uzimaju se bez rezerve, ali ako je ta žena Kim Kardashian, koja ništa ne mora izjaviti jer cijeli svijet vidi što prolazi, ona se ignorira.

Tako se ovih dana niti jedna udruga, woke ekipa i niti jedna žena s velikom reputacijom u SAD-u nije oglasila o slučaju Kim Kardashian. Oni žene brane samo ako su žene u njihovoj liniji sa snajperima i samo ako te žene čekaju kad će netko izjaviti nešto što ne odgovara idolima wokenessa. Tako Kim, nažalost, zbog svog zanimanja i općenite kurcobolje, i nije neki kandidat za zaštitu.

Odbijanje Kim da se vrati bivšem djevojčicama je nezamislivo

Kim, s druge strane, živi život koji sanja svaka prosječna američka djevojčica. Naizgled ne radi ništa, pliva u milijunima, izgleda kao bog i, što je najvažnije, ima bivšeg koji se blamira pred cijelim svijetom i šalje joj kamion ruža.

Njezino odbijanje da se takvom bivšem vrati tim djevojčicama je jednostavno nezamislivo.

No hajdemo zamisliti da je situacija obrnuta. Zamislimo da se posljednjih tjedana pred cijelim svijetom blamira Kim Kardashian. Da objavljuje privatne poruke, ucjenjuje djecom, opsjeda svog bivšeg supruga, otkriva njegove najveće tajne i šalje mu poklone dok je on u kući s drugom ženom, odavno bi reagirala policija, ustanove za mentalno oboljele i cijeli svijet.

Nažalost, u današnjem društvu mentalno oboljela žena je jednostavno luda, ali mentalno oboljeli muškarac može biti i romantičar. S mentalno oboljelom ženom ne treba imati posla, ali mentalno oboljelog muškarca se lakše može shvatiti i prihvatiti.

Zato će ova priča, nažalost, ostati upamćena kao pokušaj zaljubljenog čovjeka da vrati odbjeglu ženu. Neće ostati ono što vjerojatno jest - teška epizoda osobe s mentalnim problemima koja ne uzima terapiju i ima podršku milijuna fanova.

U svjetovima koji su daleko od Kanyeovog muškarci će nastaviti maltretirati žene, ubijati ih po trgovačkim centrima, stalkati, objavljivati njihove gole slike, javno ponižavati i potom im slati ruže.

A čitateljstvo će se pitati - što mu je skrivila i zašto, pobogu, nije otišla. I zašto mu se, pobogu, ne vrati. Poslao joj je ruže. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.