Televizijsko susramlje: 11 najneugodnijih intervjua u povijesti Hrvatske

Foto: Screenshots HRT, RTL, Nova TV

ŽELITE da pod hitno završi, ali istovremeno ne možete prestati gledati - najbolji je to opis televizijskog susramlja, posebne medijske kategorije u kojoj se pred vašim očima i očima milijuna gledatelja odvija nešto jako neugodno, neplanirano i sočno, nešto o čemu će se po kuloarima brujati još danima.

Povoda za televizijski meganeugodnjak ima napretek - nepripremljenost voditelja, rastrojenost sugovornika, izostanak osnovne ljudske kemije potrebne za kulturnu izmjenu rečenica i loš humor koji ne nailazi na plodno tlo samo su neki od razloga za ulazak u TV povijest. Čak i hrvatski eter, koji se trudi biti puritanski savršen i umjetno nafriziran, nije lišen trenutaka u kojima se miješaju zgražanje, nevjerica i golema sreća što ste se baš tada našli pred TV ekranom.

Dikan Radeljak baca prsten ("Otvoreno")

S obzirom na to da se već godinama uživo emitira četiri dana u tjednu, emisija "Otvoreno" može se pohvaliti brojnim neugodnim i neplaniranim trenucima, ali Josip Radeljak Dikan svojim je TV izlaganjem zasjenio apsolutno sve. U svibnju 2007., u jeku njegova turbulentnog razvoda od Vlatke Pokos, HRT je odlučio malo požutjeti pa ga je pozvao u emisiju s temom jet-set i referendumskim pitanjem: Imaju li poznate osobe pravo na privatnost? Voditelj Mislav Bago za tu je priliku pripremio pregršt pravih tabloidnih pitanja pa je Radeljaka upitao je li istina da je Vlatku Pokos iz stana istjerao golu i bosu. "Ja sam je samo zamolio da se te večeri ne vrati zbog moje curice. Sve što ima moje su joj kamiondžije odvezle na adresu koju je rekla", odgovorio je Dikan, vidno gubeći živce kako se emisija bližila kraju.

A onda, grande finale - iako tijekom emisije nije htio otkriti je li s njim i Vlatkom zaista gotovo, u posljednjoj minuti pao je na provokaciju. "Ne, ja nisam oženjen. Gotovo je s mojim brakom", rekao je Dikan spisateljici Vedrani Rudan, jednoj od gošći okruglog stola. "Imate vjenčani prsten, a razvodite se", zatim je primijetila showbiz urednica Tonkica Zlački, a Dikan je dramatično skinuo prsten, bacio ga na pod studija i ušao u TV povijest. Ironično, time je inače turboozbiljna emisija "Otvoreno", koja se kloni pjevačica, starleta i lica iz žute kronike, omogućila, a onda i zabilježila, jedan od najpoznatijih showbiz trenutaka u povijesti Hrvatske.

2Cellos drpaju Ivu Šulentić ("Subotom ujutro")

Zbog posebne razgovorne dinamike i humora koji ne sjeda baš svima, Luka Šulić i Stjepan Hauser u novinarskim su krugovima odavno poznati kao tvrd orah. Ipak, raspoloženje u kojem ih je zatekla voditeljica Iva Šulentić bilo je televizično iz posve krivih razloga i nesumnjivo spada u najneugodnije TV intervjue koje smo ikad vidjeli. Doslovno deset sekundi nakon uključenja u mali studio u centru Zagreba Stjepan voditeljicu prekida zagrljajem, nakon čega je obojica počinju - škakljati. Iva ih pokušava ignorirati i nabraja svu silu informacija o turneji i albumu (doslovno odrađuje njihov posao), a Luka i Stjepan odgovaraju jednom riječju ili, još gore, poljupcem.

S obzirom na to da je riječ o HRT-ovoj emisiji "Subotom ujutro", moguće je da su 2Cellos bili mamurni od ludog petka - kako drukčije objasniti to da je Hauser, tada već itekako naviknut na intervjue uživo, Ivi Šulentić usred pitanja pomirisao kosu, a onda, umjesto odgovora, poljubio mikrofon? "Što je ovo, dječji vrtić, dečki?" odbrusila im je izrazito zbrojena Iva Šulentić. Nadamo se samo da im je nakon javljanja objasnila što su profesionalnost, kolegijalnost i teški seksizam.

Milan Bandić se dere na Mirjanu Hrgu ("RTL Danas")

Sličan razgovor nakon intervjua s Milanom Bandićem mogla je obaviti i Mirjana Hrga, ali je nakon očajnog intervjua pred kamerama i iza njih govorio ipak - on. Ne samo da je govorio, derao se, netko je sve snimio pa je Bandićev verbalni napad na voditeljicu sutradan bio udarna tema. No odvrtimo film unatrag - godina je 2016., parlamentarni izbori samo što nisu, Milan Bandić opet želi biti premijer, a Mirjana Hrga je nova akvizicija RTL-a i u sklopu središnje informativne emisije po zakonu mora ispitivati kandidate. Opći tip intervjua znači i pravo na sva moguća pitanja, što Hrga iskorištava do maksimuma i skače po temama koje zanimaju javnost - od jumbo plakata za kampanju preko vrtića u Zagrebu do za Bandića nepovoljnih anketa. "Prekidate me, zašto me mrzite?" zavapio je Bandić. "Došli ste s tenzijama", zaključila je Hrga. "Vi ste došli s tenzijama", zaključio je Bandić.

Tenzije su ipak eksplodirale kad su se kamere ugasile, a mobiteli očito ostali upaljeni - i to, baš čudno, na opciji snimanja glasa. "Ko si ti meni da ti mene ovdje sučeljavaš?! Pa ti si se malo digla, previše si se digla. Jesi ti ikad rodila? Nisi! (...) Što si dobila, to si i tražila. Kada budeš imala djecu, onda mi govori!" zaderao se Bandić. Audiosnimci je trebalo otprilike pet sati da nađe put do portala i postane vijest dana, a gradonačelnik se do danas nije javno ispričao. S obzirom na to da je Mirjana Hrga u međuvremenu postala savjetnica predsjednice, možda su negdje iza Banskih dvora zapalili lulu mira.

Severina tješi Joška Lokasa ("Večeras s Joškom Lokasom")

U vrijeme najveće medijske senzacije u povijesti Hrvatske zvane "Severinin kućni uradak", javnosti su hitno trebali odgovori. Bilo je to, naime, vrijeme kad su o Severini svi rekli sve - osim nje same, a priliku za ekskluzivan intervju dobio je Joško Lokas, kojem je HRT nedugo prije ukazao veliko povjerenje davši mu vlastiti večernji talk show. Koliko je domaćoj javnosti bilo napeto Severinino izlaganje, svjedoči i činjenica da je početak Hrvatskog radijskog festivala, tada ispunjenog vodećim glazbenim zvijezdama, pomaknut u termin nakon Severininog intervjua pa je cijela estrada umjesto oko pozornice sjedila pred televizorom čekajući - spektakl. Ipak, uslijedilo je razočaranje jer Lokas očito nije bio spreman objektivno govoriti o tako osjetljivoj temi, a zbog osjetljive Severine odlučio je zaboraviti na komičarski pristup koji je dotad njegovao s gostima.

Pretvorilo se to u mlaki razgovor bez puno safta, a povijesni trenutak dogodio se na samom kraju, kad je Severina počela tješiti Joška Lokasa. "Lako je s ove perspektive reći: Zašto je nisi razvalio? To je osoba koja shrvana sjedi preda mnom. Zato sam se ja maksimalno povukao i pustio je da se prvi put obrati javnosti jer smo dotad čuli sve samo ne nju", rekao je u svoju obranu nakon intervjua Joško Lokas. Ipak, emisija mu je nedugo nakon epizode sa Severinom ukinuta, zatim je i otišao s državne televizije, a vratio se tek nedavno kvizom "Šifra".

Ivan Pernar bježi iz studija ("Nedjeljom u 2")

I Aleksandar Stanković i Ivan Pernar u svojim karijerama bilježe poneki neugodni intervju, ali svakako najneugodniji je onaj u kojem su se našli - zajedno. U studenom 2016. Pernar je, naime, nakon pet godina opet pozvan u "Nedjeljom u 2", ali emisija nije izdržala niti do polovice, nego je prekinuta nakon 15 minuta, kad je saborski zastupnik Pernar napustio studio. Već na prvoj temi, poreznoj reformi, vidjelo se da će razgovor biti šaren, s puno želje za dominacijom i jako malo parlamentarizma, a stvari su do usijanja došle na priči o HRT-u. "Informativni program je horor film. HTV-ov Dnevnik je najmanje gledani središnji dnevnik. Sadržaj je negledljiv", ustvrdio je Pernar i vidno razljutio Stankovića. Uslijedila je kratka i burna rasprava, a kad je Pernar osjetio da mu voditelj ne dopušta da završi rečenicu, ustao je i otišao.

U usporedbi s onim što je uslijedilo, to je čak bilo i prilično civilizirano. Pernar je, naime, na društvenim mrežama toliko vrijeđao Stankovića ("nakaza", "smeće" itd.) da ga je ovaj tužio i godinu dana nakon nesretnog gostovanja dobio tužbu te 50 tisuća kuna odštete. Da unatoč presudi nije previše promijenio medijski stil, Ivan Pernar potvrdio je usporedivši se sa psom Medom, svojedobno osuđenim zbog preglasnog lajanja.

Josipa Lisac i "oda realnosti" ("Latinica")

Baš poput "Otvorenog", i HRT-ova se "Latinica" u dugim godinama emitiranja uživo nagledala svega, ali baš nitko se ne može usporediti s i inače neusporedivom Josipom Lisac, čestom i dragom gošćom voditelja Denisa Latina. U žustroj raspravi o modernom životu slavna je glazbenica odlučila ispričati anegdotu i nazvala je "odom realnosti". "Osamnaestogodišnja djevojka trči, želi što prije stići na tramvaj na Jelačić placu. U ruci nosi ogroman komad pizze i pritom jede. On joj je skoro ispao iz ruke, ali ona ga nekako uspijeva spasiti. Ali zato joj je ispao komad rastopljene mozzarelle, koji se za njom povlači onako u jednoj tankoj svilenoj niti skroz gotovo pa cijelom Gajevoj", napeto počinje priču slavna glazbenica, pritom ne krijući koliko joj se gadi pojam "rastopljene mozzarelle" po centru Zagreba.

U priču zatim dolaze "oronuli, obrasli muškarac u pedesetim godinama" i "lijepa žena koja u Yves Saint Laurent čizmama izlazi iz hotela Dubrovnik", ali i Latinovo napeto šuškanje papirima. Anegdota uskoro dobiva svoju pouku, apsolutno nitko je ne razumije, a voditelj pokušava promijeniti temu, kad već u prethodnoj ne može pronaći smisao. (Inače, autor ovog teksta poznaje barem dvije osobe koje ovaj intervju gledaju i danas, "da se nekad malo razvesele".)

Severina i Šprajc na različitim valnim duljinama ("RTL Direkt")

Intervju sa Severinom uvijek je potencijalna opasnost - jednake su šanse da bude odličan i očajan, a posebno je osjetljivo kada priča o privatnom životu. A upravo se zbog privatnih turbulencija pjevačica samoinicijativno javila Zoranu Šprajcu, u želji da jednom zauvijek riješi nedoumice javnosti oko bivšeg partnera Milana Popovića, brige za sina i drugih tema o kojima je dugo šutjela. Unatoč simpatijama koje su u nekoliko navrata javno izmijenili, Severina i Šprajc očito se nisu previše dogovarali o pitanjima jer ono što je uslijedilo u eteru bio je pravi nesklad vrućih privatnih priznanja i voditelja koji, umjesto da umire od sreće jer je tako izravna, jedva čeka da razgovor završi i da se vrati svojim uobičajenim temama.

Bez puno potpitanja i bez ikakve reakcije na priznanje o spontanom pobačaju, inače elokventni Zoran Šprajc našao se na nepoznatom (ili neželjenom?) terenu, u kojem se pitanjima ulazi u brak, postelju, papire o skrbništvu... Iako je "RTL Direkt" te večeri produljen zbog neočekivanog Severinina izlaganja, doznali smo puno manje nego što smo zapravo mogli, a gostovanje je kasnije prokomentirao i Šprajc. "Kad završite emisiju s majkom koja vam u zagrljaju rida od plača, to, vjerujte, nije nikakav novinarski bingo, a još manje vrijeme za slavlje. Nitko se u studiju, a ni izvan njega nakon toga nije osjećao dobro", priznao je.

Mirna Berend poklapa Josipa Katalenića ("Story SuperNova")

Na skliskom terenu upucavanja starijim ženama pred kamerama svojedobno se povijesno poskliznuo nekadašnji pjevač Josip Katalenić. U doba kad je bio zvijezda u usponu i smio se kretati među djecom, Katalenić je pozvan u backstage popularnog showa "Story SuperNova", a za oko mu je zapela voditeljica Mirna Berend pa ju je pokušao šarmirati. "Budući da sam čuo da volite ipak mlađe dečke, ali opet da su punoljetni, ja sam punoljetan pa sam mislio, ovoga, ako imam ikakve šanse izvesti vas ili na kavu ili na večeru ili tako nešto", hrabro je upitao Katalenić, a kad mu je voditeljica odgovorila da nije njezin tip, odlučio se zakopati još dublje te upitao što bi morao napraviti da to postane. "Ništa, morao bi se ponovno roditi kao crni frajer, visok, zgodan, pametan, šarmantan... U drugom životu!" odbrusila mu je voditeljica.

Inače, fanovi TV gafova pamte još jedan slično neugodan pokušaj mladog pjevača da šarmira stariju voditeljicu. Desetak godina nakon Katalenića, Marko Tolja u vlastitom je talk showu (po scenariju Joška Lokasa) pokušao šarmirati Danielu Trbović, koja mu je epohalno odgovorila: "Meni mlijeko krene kad te gledam!" Emisija je ukinuta nakon jedne jedine epizode.

Mirjana Hrga žestoko po Vlatki Pokos ("Dnevnik Nove TV")

Skandal između Vlatke Pokos i Josipa Radeljaka sredinom prošlog desetljeća bio je toliko jak i zanimljiv javnosti da su čak i središnje informativne emisije pokleknule pred napadom žutila te počele redovito izvještavati o novostima u burnom razvodu. Usred najveće buke Dnevnik Nove TV uspio je dobiti glavnu protagonisticu Vlatku, kojoj se u "Temi dana" posvetila Mirjana Hrga. I dok je Vlatka pokušavala ispričati svoju stranu priče i javnosti pokazati da je zapravo žrtva, Hrga je neočekivano osobnim pitanjima jasno pokazala da baš i nije u njezinu timu, a intervju se brzo pretvorio u pravo mučenje, dotad neviđeno u jednoj "ozbiljnoj" informativnoj emisiji. Vrhunac i dno istovremeno su postignuti Hrginim pitanjem o ocu djeteta koje je Pokos, nažalost, spontano pobacila te pitanjem zašto s Josipom Radeljakom nije imala dijete.

"Hrga se razbacivala podacima kako zna da moj bivši suprug traži DNK analizu mrtvorođenog ploda! Zatim me pita spavam li još s bivšim suprugom i, iako zna da sam u sretnoj vezi, koja je trebala biti obogaćena tim djetetom, pita me je li to dijete začeo Josip Radeljak i jesam li s njim spavala nakon prekida. Nečuveno!" izjavila je nakon intervjua Vlatka. Godinu dana poslije Mirjana Hrga napustila je Novu TV, pričalo se tad, "jer joj smeta previše žutila".

Predsjednica ispred ograde Bijele kuće ("Dnevnik")

U jeku posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Sjedinjenim državama (za koji se tad nije znalo ni je li službeni, ni koliko traje, ni čemu služi), netko je u njezinu PR timu zaključio kako je najbolje da se predsjednica zbog pritiska javnosti hitno opravda, i to u HRT-ovu Dnevniku. To što nije imala argumente ni propisno mjesto za davanje intervjua u tom im je napetom trenutku očito bilo manje važno, ali zato su gledatelji između redaka pročitali puno više od onog što je izgovoreno u kameru. Nakon što smo danima čekali da doznamo s kim se sastala, obavijestila nas je da se "sastala s jako puno ljudi" (bez ikakvog potpitanja novinarke Branke Slavice), a u Washington je otišla kako bi se "Hrvatska pozicionirala kao čimbenik koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike".

Ipak, to što je predsjednica rekla ništa ni o čemu ne čini ovaj intervju ni posebnim ni povijesnim. Lokacija ga je, naime, učinila epohalnim - mali intervju Grabar-Kitarović je dala nekoliko metara od ograde Bijele kuće, dakle mjesta na koje s kamerom i dobrom voljom može doći bilo tko na svijetu. Time su njezine prazne riječi dodatno izgubile na uvjerljivosti, a predsjednica je postala temom viceva i internetskih montaža - opet.

Đuro ne voli kad mu ne znaju (prez)ime ("Hrvatska uživo")

Da je znala da će jedno krivo prezime toliko pokvariti atmosferu u studiju, voditeljica Marta Šimić Mrzlečki vjerojatno bi provjerila stoput. Ovako niti je znala niti je očekivala pa je umjesto "Đurić" u blesimetar unijela "Đuretić" i krivo najavila filmskog, televizijskog i kazališnog doajena Branka Đurića. I dok bi mnogi na njezinu pogrešku odmahnuli rukom ili se eventualno nasmijali, Đuro se propisno naljutio i odlučio zajahati val. 

"Ljudi prate moj rad, za razliku od vas koji kažete da se prezivam Đuretić. Vjerojatno sam zanimljiv ljudima i prate moj rad, za razliku od vas. Malo mi je smiješno kad netko pogrešno izgovori moje prezime u emisiji čiji sam gost", ustvrdio je poznati glumac, nastavivši spominjati gaf tijekom cijele emisije. Iako je bilo neugodno, preživjeli su svi (Marta je čak i promovirana u voditeljicu središnjeg Dnevnika) - osim emisije "Hrvatska uživo", koja je s vremenom skinuta s programa jer, kako su rekli s HRT-a, "gledatelji žele neke druge sadržaje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.