Foto: 123rf
SVI znaju, ili bar sumnjaju, da u hamburgerima ima još sastojaka od čistog mesa. Najnovija analiza pokazala je da zaista i ima, no to nisu samo uobičajeni začini kojima bismo se nadali.
Stručnjaci iz Clear Labsa u Kaliforniji proveli su analizu na 258 uzoraka svježeg i smrznutog mesa, ali i na vegetarijanskim hamburgerima i sve to od 79 različitih proizvođača, piše Daily Mail. Rezultati koje su dobili vrlo su iznenađujući.
U tri uzorka pronađen je DNK štakora, a jedan uzorak je čak sadržavao tragove ljudske DNK, koji je najvjerojatnije došao od vlasi, nokta ili kože. Zanimljivo je da jedan hamburger od crnog graha uopće u sebi nije sadržavao crni grah. Ono što je najviše zabrinulo stručnjake jest to da je 4,3 posto hamburgera sadržavalo bakterije i viruse opasne po ljudsko zdravlje, a čak 23,6 posto uzoraka je bilo na neki način problematično.
Ipak, dr. Michael Doyle sa Sveučilišta u Georgiji istaknuo je da, iako nalazi zvuče prilično gadljivo, nema razloga za pretjeranu zabrinutost jer je mala vjerojatnost da ti sastojci mogu izazvati probleme kod ljudi. Kako bilo, DNK štakora ili čovjeka sigurno nije nešto što većina ljudi želi u svojoj brzoj hrani.