Streaming servisa u Hrvatskoj je sve više, koji izabrati?

Foto: Profimedia

KAKO vrijeme prolazi, streaming servisi u sve većem broju dolaze u Hrvatsku, a HBO Max najnoviji je dodatak sve bogatijoj ponudi. 

Naravno, nemamo pristup svemu kako bismo stvorili idealnu situaciju u kojoj bismo mogli kombinirati dva ili više servisa i tako dobili idealnu ponudu, ali i to je nešto što će se s vremenom zasigurno promijeniti. 

Ipak, već u ovoj fazi imamo dovoljno jaku ponudu u kojoj treba znati izabrati ono najbolje za sebe. Stoga slijedi mali pregled trenutne situacije na domaćem tržištu. 

Netflix

Netflix je neupitni gigant na sceni, ali i na ovim prostorima jer za mnoge je više-manje glavna opcija kad odlučuju o streaming servisu na koji će se pretplatiti. 

Iako će mnogi pronaći bezbroj razloga da ga popljuju, treba biti realan i reći da je količina sadržaja koji Netflix nudi neusporedivo veća i raznolikija od konkurencije, a ako se masovno priča o nekoj seriji, velika je vjerojatnost da se radi upravo o Netflixovoj produkciji. 

Naravno, mjesta za napredak uvijek ima i pod tim prvenstveno mislimo na gomilu kvalitetnog sadržaja koji prolazi ispod radara i često se događa da ni ne znate da postoji prije nego što ga Netflix iz ovog ili onog razloga ukloni. Taj "nevidljivi" sadržaj u prvom je redu žrtva gomile podmenija kroz koji mahnito prolazite prije nego što odustanete i odlučite se za film koji ste sto puta pogledali. 

S tehničke strane stvari funkcioniraju besprijekorno, a cijene paketa, iako se neprestano podižu na stranom tržištu, kod nas se još uvijek kreću između osam i 12 eura, što je više nego prihvatljivo ako troškove dijelite s prijateljima. Jedna od zamjerki je to što sav sadržaj nije preveden na hrvatski, ali hoće li vam to predstavljati nepremostiv problem ili ne, ovisi isključivo o vašem baratanju engleskim. 

HBO Max

HBO Max nedavno je zamijenio dosadašnji HBO Go i na prvi pogled mnogi bi mogli steći dojam da se promijenila samo ikona aplikacije. No svi koji su imali HBO Go itekako su svjesni problema kojima je aplikacija bila prošarana. Od ispodprosječne kvalitete slike do činjenice da je dosta originalnog sadržaja dostupnog na Maxu dolazilo sa zakašnjenjem ili uopće nije bilo dostupno. 

Sve se to promijenilo i Hrvati napokon mogu uživati u kompletnom katalogu u visokoj kvaliteti. 

A ponuda ovog streaming servisa je, što se kvalitete serija tiče, uvjerljivo najbolja na listi jer HBO je tijekom godina nanizao nebrojene klasike od kojih su mnogi postavili temelje, podigli letvicu i pokazali nam da serije ne moraju zaostajati za vrhunskom filmskom produkcijom. Naravno, to se održalo do danas, a Euphoria je njihov najnoviji hit o kojem svi pričaju i koji je bez sumnje dovukao nove pretplatnike. 

Aplikacija HBO Max je tehnički ispeglanija, a osim već spomenute kvalitete slike, radi se i o daleko stabilnijem iskustvu s daleko preglednijim menijima koji vam pomažu da brže pronađete ono što vas zanima. Sadržaj možete gledati na tri različita uređaja istovremeno, a do kraja mjeseca možete iskoristiti i 33% popusta (doživotno) pa će vam mjesečna pretplata iz džepa izbiti 4,66 eura, a ne sedam koliko inače košta. Ponovno, cijena od par eura definitivno nije visoka ako je dijelite s još nekim. 

Isto tako, sve je prevedeno, a to je posebno bitno u slučaju sadržaja za klince koji je sinkroniziran, dok je na drugim servisima najčešće na engleskom.

Amazon Prime Video

Iako Amazon Prime vani ima puno više smisla (za 120 dolara godišnje dobivate besplatni shipping, besplatnu knjigu za Kindle svaki mjesec i neograničen pristup Amazon Musicu i Prime Videu), u Hrvatskoj djeluje pomalo krnje. Za šest eura mjesečno dobivate pristup Prime Videu i sadržaj će vam djelovati, usporedite li ga s konkurencijom, prilično siromašno. Da, imaju The Boys koji je, budimo realni, glavni magnet za nove pretplatnike, ali ostatak ponude je uglavnom usmjeren na solidne serije i vrlo bazičnu ponudu filmova. 

Ukratko, više ćete lutati nego pronalaziti nešto što vas stvarno zanima. Najbolje je iskoristiti besplatni sedmodnevni probni period i vidjeti isplati li se pretplatiti i na mjesec dana jer teško je povjerovati da će vam Amazon Prime biti glavni izbor. 

Iako dio filmova i serija ima prijevod, većina toga nije prevedena. S tehničke strane sve je na mjestu, ali u ovakvom trenutnom stanju Amazon Prime Video nije nešto što biste svima preporučili.  

Moviemix

Moviemix je novopridošlica i ponudom je vrlo specifičan jer je usmjeren na filmofile. I pritom se radi o ponudi koja djeluje kao da je izbor stvarnih osoba, a ne nekog algoritma koji određuje što bi se moglo najviše gledati. 

Upravo zato je i riječ o filmovima i dokumentarcima (nemaju serije) koje ne možete pronaći na drugim platformama. To su nagrađivani filmovi i festivalski pobjednici, a u često opskurnoj ponudi vrlo lako ćete pronaći nešto za što niste ni znali da postoji. 

I dok je to s jedne strane odlična stvar za prave filmoljupce koji bi voljeli MUBI s hrvatskim prijevodom, teško je povjerovati da će ovo biti svačija šalica čaja. Štoviše, velika je šansa da će to mnogima proći ispod radara. 

Ne pomaže ni to što je mnogo toga još uvijek tehnički klimavo. Od toga da se slika često zna smrzavati do mobilne aplikacije koja mi je iz nekog razloga prestala funkcionirati. No zainteresirani bi svakako trebali iskušati besplatni probni period jer se radi o uistinu posebnom streaming servisu koji će vam ponuditi jedinstven sadržaj i gomilu onoga što bi svaki pravi ljubitelj filma trebao pogledati. 

Osim toga, u najjeftinijoj varijanti mjesečna pretplata je samo 30 kuna (cjelokupni sadržaj možete gledati na dva uređaja istovremeno), što doista nije puno za one koji od streaming servisa očekuju upravo ono što Moviemix nudi. 

Pickbox Now

I dolazimo do još jednog servisa koji je već neko vrijeme tu, ali gotovo ga više uopće ne spominjemo. Razloga je više, ali onaj glavni je sadržaj koji djeluje kao da je prilagođen ljudima koji vole Hallmarkove filmove i krimi-serije za nedjeljno poslijepodne u kojima baka istražuje ubojstvo lokalnog vikara u idiličnom britanskom seocetu. 

I ne radi se o tome da ne postoji i gomila kvalitetnih filmova i serija, ali ovo je više nešto što biste voljeli dobiti u paketu od svog teleoperatera nego nešto na što biste se pretplatili iako je mjesečna pretplata samo 30 kuna.  

Problem je u tome što od streaming servisa očekujete ekskluzivan sadržaj, a Pickbox toga nema već se radi o serijama koje ste ili već pogledali, ili ćete ih skinuti s torrenta ako to ikad poželite.  

Ono što se očekuje su Hulu, Disney Plus i Apple TV Plus jer to su streaming servisi koji iz dana u dan postaju sve jača konkurencija i za koje potencijalnim pretplatnicima neće biti problem izdvojiti mjesečni iznos kako bi stvorili idealnu ponudu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.