NA POPIS zagrebačkih muzeja danas se uvrstio još jedan, Muzej čokolade, koji proizvodu, koji kod mnogih izmamljuje osmijeh na lice, pristupa edukativno kroz povijesne i kulturološke značajke, ali i zabavno s nizom interaktivnih segmenata u kojima posjetitelji mogu uživati svim osjetilima.
Muzej je koncipiran kronološki - putovanje kroz vrijeme i prostor počinje prvim zrnima kakaovca, a završava danas kada postoje stotine raznih okusa čokolade. Na ulazu posjetitelji dobivaju kutijicu s uzorcima čokolade, koje mogu kušati dok obilaze postav, u skladu s epohom koju razgledavaju, od kakaovca, preko likera do sve popularnije ružičaste ruby čokolade, kao četvrte vrste nakon tamne, mliječne i bijele.
Na ideju o otvaranju Muzeja čokolade došli su supružnici Ružica i Domagoj Cerovac, inače strastveni zaljubljenici u čokoladu. Koncept prostora su sami osmislili, a njihovu bajkovitu viziju scenografski je upotpunila Željka Zrnić, suradnica Muzeja koja je do najsitnijih detalja uredila svaki kutak prostora.
Kroz interaktivan pristup, muzejski postav i scenografiju će posjetitelje povesti na put kroz vrijeme i prostor, podražavajući im osjetila vida, mirisa, dodira, sluha i naravno - okusa. Posjetitelji će pratiti put nastanka čokolade od zrna kakaovca u Mezoamerici, preko čokoladnih napitaka na europskim dvorovima do ekskluzivnih pralina današnjice.
Svim ljubiteljima čokolade u trgovini Muzeja se nudi i prilika za kupnju proizvoda iz asortimana malih hrvatskih artisan čokolatijera, čime se želi povezati istinske zaljubljenike u čokoladu s iskusnim proizvođačima ove iznimne namirnice.