Roger Waters: Nisam antisemit, evo zašto sam se zapravo odjenuo kao nacist

Screenshot: Twitter

Roger Waters (79), jedan od osnivača rock skupine Pink Floyd, reagirao je na dramu koju je izazvao nakon što se na koncertu u Berlinu pojavio u uniformi sličnoj onoj nacističkih oficira. Kaže da nije antisemit i da ga mnogi napadaju i žele ocrniti jer se ne slažu s njegovim političkim stavovima.

"Elementi moje izvedbe koji su dovedeni u pitanje poprilično su jasna izjava protiv fašizma, nepravde i netrpeljivosti u svim oblicima. Pokušaji da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su neiskreni i politički motivirani. Prikaz neobuzdanog fašističkog demagoga dio je mojih nastupa još od The Walla", poručio je u službenoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Inače, u filmu The Wall glavni protagonist Pink, kojem glas posuđuje Roger, poludi i počinje samog sebe doživljavati kao fašističkog diktatora. Pink nosi sličan kostim kakav je Roger odjenuo na koncertu.

Glazbenik je naglasio da se cijeli život borio protiv autoritarizma i ugnjetavanja. Istaknuo je kako se o Anne Frank često govorilo u njegovom domu i da je ona postala stalni podsjetnik na ono što se događa kada se pojavi fašizam.

"Moji su se roditelji borili protiv nacista u Drugom svjetskom ratu, a moj je otac platio najveću cijenu", rekao je Waters i dodao da će bez obzira na posljedice nastaviti osuđivati nepravdu i sve one koji je čine.

Istražuje ga policija

Podsjetimo, snimke na društvenim mrežama prikazuju Watersa odjevenog u dugačak crni kaput s crvenim oznakama na ramenima na pozornici Arene Mercedes-Benz, gdje je prošli tjedan održao koncert. Berlinska policija objavila je da je zbog toga pokrenula istragu protiv glazbenika.

"Istraga je pokrenuta zbog sumnje u poticanje na javnu mržnju jer se odjeća koju je nosio na pozornici može koristiti za veličanje ili opravdanje nacističke vlasti, što je remećenje javnog mira", rekao je glasnogovornik policije Martin Halweg za AFP. 

"Odjeća je nalik na uniformu oficira SS-a", dodao je Halweg. Waters je poznati propalestinski aktivist i optuživan je da promiče protužidovska stajališta. Na svojim koncertima pozornicu je dekorirao napuhancem u obliku svinje s Davidovom zvijezdom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.