Prvi muškarac na svijetu koji je promjenom spola postao žena

Foto: Blitz PR

U sklopu ovogodišnje Oscar revije u CineStaru od četvrtka možete pogledati film Dankinja s ukupno četiri nominacije za nagradu Oscar.

Dankinja je sjajna ljubavna priča nadahnuta životima Lili Elbe i Gerde Wegener, koje u filmu glume Eddie Redmayne (dobitnik nagrade Os­car za glavnu mušku ulogu u filmu Teorija svega) nominiran za glavnu mušku ulogu i Alicia Vikander (Šifra U.N.C.L.E.) nomi­nirana za sporednu žensku ulogu, dok je redatelj filma slavni Tom Hooper (Kraljev govor, Jadnici). 

Have you seen The Danish Girl yet?In cinemas now.www.TheDanishGirlTickets.co.uk

Posted by The Danish Girl on Monday, January 11, 2016


Radnja filma

U Kopenhagenu 1926. umjetnik Einar Wegener u braku je s Gerdom i uživa slavu vrhunskog majstora pejzaža. Gerda je također umjetnica, manje slavna, ali jednako zaposlena slikanjem portreta uglednih gra­đana. Brak je stabilan i pun ljubavi, no nikako da osjete potpuno pri­vatno i profesionalno zadovoljstvo.

Sve se mijenja jednog dana kad pritisnuta rokom Gerda zamoli muža da zamijeni model i obuče haljinu kako bi uspjela završiti sliku. Isku­stvo će ih zauvijek promijeniti, jer Einar ubrzo spoznaje da se kao Lili osjeća prirodnije i počinje živjeti kao žena. Gerda se iznenađuje spo­znajom da je Lili njena nova muza i osjeća navalu kreativnosti. Sve to ne prolazi nezamijećeno i par vrlo brzo doživljava osudu i negodo­vanje okoline.

Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija.

Scenarij je nastao prema istoimenom romanu, bestseleru Davida E­bershoffa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.