Pronađeni ostaci misterioznog morskog stvorenja s 18 krakova

Foto: Jacok Vinther

ZNANSTVENICI su otkrili ostatke morskog čudovišta s 18 pipaka, za koje kažu da su stari čak 518 milijuna godina.

Fosil misteriozne morske životinje koja je vrebala u prapovijesti na području današnje Kine pronađen je kad je ekipa znanstvenika istraživala vode u zapadnoj Kini.

Voditelj istraživanja, Jakob Vinther sa sveučilišta u Bristolu, objasnio je značenje ovog pronalaska. "Zahvaljujući fosilima, uspjeli smo saznati od čega su nastali bizarni rebraši", rekao je za Live Science. "Iako sad možemo pokazati da su došli s osjetljivog mjesta, to ih ne čini ništa manje čudnima."

Vinther je bio u posjetu kineskom sveučilištu Tunnan kad je došao do otkrića. Kaže kako su anatomskim usporedbama uspjeli rekonstruirati čitavu ranu fazu razvoja rebraša.

Vinther je pokazao i neke druge fosile koje sveučilište ima u kolekciji, uključujući bizarno stvorenje nazvano Daihua Sanqiong, koje je otkrio koautor istraživanja Xianguang Hou.

 

 

 

Ilustracija:  Daihua sanqiong (Xiaodong Wang)

Međutim, otkriće je u znanstvenim krugovima pokrenulo raspravu. Casey Dunn, profesor ekologije i evolucijske biologije s Yalea (koji nije bio uključen u studiju), iako kaže da je riječ o impresivnom otkriću, dodaje da je teško reći je li zaista riječ o stvorenju iz lanca koji je proizveo rebraše.

"To su uzbudljive životinje bez obzira na to kako su povezane", rekao je Dunn. "Iako sam skeptičan oko krakova i rebraša te njihove evolucijske povezanosti, čim više vrsta pronalazimo i opisujemo, to ćemo više naučiti o evoluciji životinja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.