Preminuo Nikola Novosel Miško, Pišpek iz Gruntovčana

Screenshot: YouTube

U 80. GODINI preminuo je Nikola Novosel Miško, široj javnosti poznat kao Tuna Pišpek iz Gruntovčana.

Portal Križevci.info piše da je preminuo nakon višegodišnje borbe s teškom bolesti.

Rođen je 8. studenog 1941. u Zagrebu kao najmlađi od devetero braće. Odrastao je u Ludbregu gdje je prijateljevao s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija, među kojima i Gruntovčana, u kojima se Miško proslavio kao Tuna Pišpek.

Kao naturščik glumio je i u Mejašima, Dirigentima i Mužikašima te brojnim drugim filmovima i serijama. Jedan je od osnivača Križevačkog velikog spravišča. Kao tenor pjevao je u zagrebačkim i križevačkim zborovima, u studentskom zboru Ivan Goran Kovačić i Goranovcima u Zagrebu, u HPD-u Kalnik i Križevačkom katedralnom zboru.

Bavio se znanstvenim i stručnim radom kao inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti. Bio je društveno i politički aktivan.

Bio je aktivist Hrvatskog Crvenog križa, a posebno se posvetio borbi protiv alkoholizma. Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega. Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca.

No, znao je reći da bi želio za sobom ostaviti sjećanje da je bio "jednostavno čovjek“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.