Zbog ovog posla prodao dva stana i 4 parcele u Puli: "Ništa ne bih mijenjao"

Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: ENNA grupa

SANDI Zohil iz Pomera, malog mjesta u blizini Pule koje broji tek nešto manje od 400 stanovnika, rekao je da je poljoprivreda generacijama u njegovoj obitelji. U tu djelatnost uložio je sve što je imao. 

"Mi smo treća generacija OPG-a Zohil. Najprije se time bavio moj otac koji je to naslijedio od bake. Počeo je s kaktusima i cvijećem, pa smo onda to nastavili mi. Tako smo, tradicijski, generacijama u poljoprivredi", pojašnjava Sandi Zohil. Njegovo imanje prostire se na 25 hektara otvorene površine te na 13 tisuća kvadrata plastenika.

"Salata kristal, radič, kelj, cvjetača, crveni radič, kupus, mladi kupus", nabraja nam Zohil opisujući plodove svog imanja. Iako je sada veliko, prisjeća se da nije uvijek bilo tako.

"Teško mi je pričati o svojim počecima jer bilo je trenutaka kada nismo doslovce imali za kruh. Od mamine plaće plaćali smo najamninu zemlje, a sve ostalo uložili smo u poljoprivredu. Zato mi je pomalo blesavo kad mi netko kaže da nije imao godišnji tri mjeseca. Ja ga nisam imao godinama", otvoreno je progovorio. 

“Imam najbolji krumpir u državi”

Svoj dan opisuje kao naporan. Počinje u 5 ujutro, a završava u 23 sata.

"Od malena smo u tome. Poslije škole dođeš, radiš sa svojima. Ljeto, zima… Ne postoji stanka. Radimo svaki dan i tako, evo, 40 godina", prisjeća se Sandi Zohil.

''Najprije radimo na imanju, zatim pakiramo proizvode i šaljemo ih u prodaju. Nekada ni to nije lako jer dosta ovisimo o vremenskim uvjetima koji se mijenjaju. To konkretno znači da više ne možete pratiti kalendar proizvodnje i planirati, već morate biti spremni na vremenske ekstreme poput tuče i nadati se da vam neće sve uništiti'', objašnjava u detalje.

Ilustracija: Shutterstock

Uporan rad vidi se na kvaliteti njegovih proizvoda. U tom procesu postoji jedno "zlatno" pravilo".

''Ni jedan proizvod ne puštam u prodaju a da ga najprije sam nisam probao. Pazim da sve bude prirodnog i kvalitetnog uzgoja. Zato imamo najbolji krumpir u državi po kvaliteti. Imam dokaze, radio sam istraživanja u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Imam knjižicu tog istraživanja i svoje tvrdnje mogu dokazati'', poručio je Sandi Zohil.

''Mogao sam se baviti turizmom, ali nisam htio''

S obzirom na to da na svom imanju radi s bratom, kaže da unatoč težini odrastanja ne bi ništa mijenjao u svom životu.

''Ovdje u Istri ljudi otvaraju apartmane i kuće za odmor. I ja sam mogao možda tako, ali ne znam drukčije. Nikada ni brat ni ja nismo radili ni jedan drugi posao. Uvijek samo poljoprivreda i vlastiti proizvodi. Svaka čast svakome, ali ja ne bih mogao imati šefa i nekome se opravdavati. Sve smo uložili u poljoprivredu. Prodali smo dva stana u Puli i četiri građevinske parcele za ovo. Ovako sam naučio i to je najbolje što znam'', prepričava Zohil.

U svom poslu kaže da se s povjerenjem može osloniti na Ennu Fruit i da s njima uvijek ima korektnu suradnju.

''Unaprijed dogovorimo što i koliko je potrebno, nakon proizvodnje sve to spakiramo, a onda to preko Enne Fruit odlazi dalje u prodaju. Nikada nismo imali problema i iznimno smo zadovoljni'', potvrđuje Zohil. 

Enna Fruit vodeći je dobavljač i otkupljivač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj. Surađuje s više od 1000 kooperanata, malih i velikih domaćih proizvođača voća i povrća. Svojim radom i djelovanjem pomaže da domaći proizvodi dođu na police trgovina, a potom u hrvatska kućanstva. 

Ilustracija: Shutterstock

Sandi Zohil ima troje djece kojima, priznaje, volio bi se još više posvetiti. Ipak, postoje dani u godini kada naporan rad ostavlja po strani.

"Ne dolazi u obzir da radim za Božić. Blagdani su možda jedini dani u godini kada nismo u udarnom tempu proizvodnje i kada se možemo posvetiti obitelji. To što puno radim je dobro, jer kvalitetno živimo, ali obitelj mi definitivno pati", priznao je Sandi Zohil.

Napominje da ovime ne omalovažava kvalitetu nijednog drugog krumpira u Hrvatskoj, ali tvrdi da je Istra specifična po crvenici, tipu zemlje koji je pogodan i daje kvalitetu okusa krumpiru.

Za kraj razgovora, Sandi Zohil imao je poruku za koju želi da se što dalje čuje. Kaže da stalno o njoj promišlja.

"Znam da su naši domaći proizvodi možda skuplji, ali ako vam nije teško dati dva eura za kavu, nemojte se libiti izdvojiti malo više za naše domaće proizvode. Kupci uvijek gledaju finalnu cijenu, a nitko se ne pita koliko je proizvođač dao ljubavi, znanja i truda u svoj proizvod. Važno mi je da poručim svima da čitaju etikete. Kupujte i podržavajte domaće, jer time pomažete nama, a konzumirate kvalitetno. To poručujem iz srca", zaključio je Sandi Zohil.

Sponzorirani sadržaj donose Index i ENNA grupa u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.