Pojačanje u Maksimiru: Mladunci crvenog pande već uživaju u zalogajima bambusova lišća



ZAGREBAČKI zoološki vrt je ponovno dobio pojačanje. Po prvi puta u Zagrebu su rođeni mladunci crvenog pande, koje posjetitelji već mogu vidjeti kako uživaju u zalogajima bambusova lišća. Mužjaku Jorritu je u kolovozu prošle godine, nakon tri godine samovanja, stigla družica, koja je došla u sklopu  uzgojnog programa iz zoološkog vrta Thoiry iz Francuske. Činilo se ispočetka da se nije rodila ljubav među njima, no očito je ženkica pala na Jorritov šarm pa su 7. srpnja stigle dvije bebice.

Crveni panda nijr medvjed kao poznatije crno-bijele pande već spadaju u porodicu rakuna. Oni su sisavci biljožderi, neznatno veći od domaće mačke, dužine oko 56 centimetara, a nastanjuju Himalaju u Nepalu i južnoj Kini.
 
Crveni panda spada u kategoriju ugrožene vrste, populacija im se procjenjuje  na tek 2500 odraslih jedinki, a broj opada uslijed odvojenih i usamljenih populacija.  Najaktivniji su u zoru i sumrak, a tijekom dana se odmaraju u granama i šupljinama stabala. Uglavnom su dosta tihe i povučene životinje, žive samački i rijetko formiraju grupe ili obitelji. Za hranom tragaju tijekom noći, dok piju tako što ližu u vodu umočenu šapu, a hrane se većinom bambusom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.