Po centru Zagreba hodali s lijesom i fantomkama

Foto: Ivana Kaurloto

ČETIRI muškarca odjevena u kockaste dresove s fantomkama preko lica nosila su lijes na potezu od Trga Europe do Cvjetnog trga, a pored njih je stupao peti muškarac s natpisom "Koja je ovo država".

Upravo je ta fraza otkrila da ova akcija imala veze s filmom Vinka Brešana, koji nosi to ime.

Kako se u filmu nalazi scena otvaranja groba Franje Tuđmana, koja je izazvala veliku pažnju, ekipa filma očito je odlučila igrati na tu kartu i pokrenuti novi val rasprava o filmu. Kako su građani javljali da su lijes vidjeli na nekoliko lokacija, od Europskog trga, Gundulićeve ulice, HNK, Zrinjevca, Cvjetnog trga, Trga bana Josipa Jelačića, ostalo je nepoznato koliko je lijesova prolazilo gradom te neodgovoreno glavno pitanje, tko je bio u lijesu i tko je pokopan? Jer, kako je već poznato, u filmu se iskopavaju pored Tuđmanova lijesa, i lijes Slobodana Miloševića. 

"Tko je u grobu tata? - Država, sine, država je već dugo u grobu" i "Koga danas pokopavamo", komentirali su prolaznici dok su oni koji su shvatili o čemu je riječ zaključili da je Brešan opet pogodio temu te da je film "jako kvalitetna komedija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.