Papa izveo najveće hitove i ostavio publiku u deliriju

Još malo, imajte strpljenja. Uskoro svaki novinski tekst neće započinjati s "papa…", a vaši Facebook prijatelji pronaći će neku drugu zanimaciju i prestati s tobože kontroverznim statusima kojima izazivaju bijes "jakih snaga zakona i reda". Ali za sad, patite jer ste to platili.

Građani Zagreba otvorit će vrata balkona, udahnuti punim plućima i zaboraviti da se papa u jednom trenutku dočekivao kao oblak radijacije iz Černobila. Kerum i Thompson prestat će biti "društvena krema" ili "društvena elita" i opet postati stari dobri Kerum i Thompson. Prvi program HTV-a prestat će biti dosadan cijelog dana i bit će ovako dosadan samo nedjeljom do "Nedjeljom u 2".

"Piu bella cosa, uno, due, tre". Prekrasno!

Naime, ono što smo donedavno trpjeli i zaobilazili samo nedjeljom, pretvorilo se u dvodnevnu "zabavu" u društvu Joze Barišića i Irene Hrvatin. I zaista ne bi bilo pravedno optužiti ih za nezanimljivost ove višesatne agonije jer prijenos dosade ovakvog kalibra zanimljivim bi mogli učiniti samo voditelji kao što su Nicolas Cage na kokainu i Xena - princeza ratnica. I to samo ako bi im se u studiju izmjenjivali gosti kao što su: Batman koji otkriva da je Bruce Wayne, Phil Spector, Zdravko Mamić koji je zaboravio popiti tablete, Ljubo Ćesić-Rojs i duh Williama Wallacea.

Pričali su o tome po čemu se ovaj papa razlikuje od onog pape, zašto se oblači tako kako se oblači, kako su se osjećali njegovi "grupiji" kada su ga prvi puta upoznali, što je mislio kada je rekao ono što je rekao i zašto je slađi od Justina Biebera i pande koja kiše zajedno. Drugim riječima, "IN Magazin" za katolike.

Iako ga dočekujemo kao rock zvijezdu koja će nam priuštiti nezaboravno iskustvo, PapaRatzi ne radi ništa zanimljivo, a kada vam se u studiju redaju fratri i ljudi koji vas pokušavaju uvjeriti da je "vratite se Bogu i volite jedni druge" revolucionarna poruka samo zato jer dolazi iz usta čovjeka koji određenom dijelu građana nešto predstavlja, budite sigurni da će emisija biti nešto uz što drijemate baš kao Slaven Bilić za vrijeme papinog govora u HNK.

Na kraju krajeva, papu uopće ni ne slušamo jer mrmori nešto na talijanskom, a u stvarnosti slušamo njegovog suhoparnog prevoditelja koji posjeduje karizmu onog lika koji se pojavio u onom filmu.

Vaša svetosti, ovo je kumče prijateljevog bratića žene

To što povremeno promumlja nešto na hrvatskom nije dovoljno da nas zadrži uz male ekrane. Naravno, mi volimo kad stranci govore ili psuju nešto na hrvatskom, ali to nije dovoljno. To su radili i Bono Vox i Snoop Dogg, ali oni su nakon toga održali odličan koncert, a ne misu. Na kraju krajeva, što od pape očekujete? Da će nakon uvodnih riječi ući u "kavez smrti" i napraviti nekoliko krugova na kroseru samo da vas zabavi? Da će Papamobil lagano kliziti gradom, na velikim zvučnicima puštati najnovije klupske hitove ravno s Ibize i slučajnim prolaznicima dijeliti besplatne ecstasye da se narod voli na ulicama? Ne budite ludi.

S druge strane, nemaju svi istu reakciju na dolazak Svetog oca. Neke su ga vjernice dočekivale u "vrućim hlačicama". Kao da postoji vjerojatnost da će papa u jednom trenutku vozaču poviknuti: "Auuu kaka mačka! De, zaustavi da ju pitam jel bi se provozala papamobilom. Ako znaš što ti 'oću reć'. Namig-namig."

Isto tako, članovima obitelji hrvatskih političara njegov je dolazak bio sasvim pristojan za jedan vikend u lipnju. Naime, naše su se "zvijezde" potrudile da papu upoznaju sa suprugama, kćerima, sinovima, ujacima, rođacima i svekrvama. Članovi njihove obitelji ovu bi subotu vjerojatno proveli smrtno se dosađujući, a ovi su im sredili da se malo "podruškaju" s najvećom facom među katolicima. Njima će papin dolazak sigurno ostati u sjećanju, a ovi što su na trgu kisnuli i čmrljili, papin će dolazak za godinu-dvije pamtiti kao dan kada su pokupili upalu pluća.

Velikoj većini koja je ovaj događaj pratila na TV-u ili preko interneta, papin dolazak je samo prilično skup, dosadan i razvučen prijenos mise.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.