Otkriće indijskih znanstvenika: Matične stanice mogu izliječiti infarkt!

INDIJSKI znanstvenici na tragu su revolucionarnog otkrića koje bi moglo promijeniti svijet u liječenju problema sa srčanim infarktom. Naime, poznato je kako matične stanice iz pupkovine mogu stvarati ljudsko tijelo, da imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela.

Međutim, posljednja istraživanja idu u prilog potpunom izlječenju srčanog infarkta u samo dvije godine nakon napada. Znanstvenici smješteni u laboratorij u indijskom Bangaloreu otkrili su kako bi druga faza pokusa koja "blokira arterije" mogla postati stvarnost već 2011. godine. Ideja je da se matične stanice dobivene iz koštane srži ubrizgaju u pacijenta nakon čega bi trebale ojačati oslabjele srčane mišiće i i vratiti srce u potpuno normalno stanje. I to samo nakon dvije godine od napada!

Smjer istraživanja

U ljudskom tijelu postoje tri izvora matičnih stanica - koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti, kao što je oštećenje spinalne moždine, moždani infarkt ili Alzheimerova bolest. A sada i srčani infarkt. Najveća istraživanja su, dakle, usmjerena prema razvoju stanica prema stanicama koštane srži, mišića, živčanog tkiva i krvnih žila.

Za sada su za prikupljanje krvi iz pupkovine osposobljena velika rodilišta u Zagrebu i to primarno Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Rodilište u Klinici za ginekologiju KB Merkur. Krv se čuva u tekućem dušiku na - 196 stupnjeva Celzijusa te nema vremenskog perioda u kojem se mogu čuvati stanice.

L.V.
Foto JLP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.