Ništa nova, ništa nova… Ovo je jesenski program HRT-a

Foto: HRT

HRT je danas predstavio svoju jesensku shemu.

Jesenska shema na HTV-u počinje u ponedjeljak 18. rujna 2023. u svojim dnevnim terminima, a dva tjedna kasnije, 2. listopada, i sa svim novitetima u udarnim prime-time terminima Prvoga i Drugog programa HTV-a.

Svega je tu HRT nabrojao, ali u principu se sve može sažeti u - ništa nova. Najavljuju neke nove naslove, no čini se da je sadržaj poprilično isti kao svake godine. Pa evo što su najavili…

Od 18. rujna - povratak Dr. Becka, Zlatne lige i Kod nas doma

Emisija Dr. Beck emitirat će se u novom terminu, prije podnevnog Dnevnika (od ponedjeljka do srijede na Prvom programu u 11 sati). Druga sezona Zlatne lige s emitiranjem počinje 19. rujna u terminu nakon Dobrog jutra - utorkom, srijedom i četvrtkom u 10 sati na Prvom programu.

Svi voditelji nastavljaju i ove sezone - Mirjana Rakić, Drenislav Žekić, Ljiljana Saucha, Ivana Prohić, Vladimir Rončević, Ksenija Erker, Drago Celizić, Nada Šurjak, Zvonimir Varošanec - a nakon dulje stanke vraća se i Božo Sušec. Scenarističkom timu uz Veljka Đuretića, Tanju Šimić i Gordanu Mrđen pridružili su se Eleonora Korošić Knez i Zvonimir Varošanec.

Vraća se i emisija Kod nas doma koja se emitira svaki radni dan na Prvom od 17:20. Sa stručnjacima i poznatim osobama u studiju se razgovara o aktualnim temama. Voditeljice su i dalje Barbara Kolar i Iva Šulentić.

Dječji program ima nekoliko novih naslova

Dječji program HTV-a od 18. rujna donosi nekoliko novih naslova. U okviru Juhuhua najmlađi će moći gledati animiranu seriju Krceki koja prati svakodnevne zgode neobične četveročlane obitelji: najstarije sestre, vjeverice Sare, blizanaca, kokosa Koka i kikirikija Kikija te najmlađe sestrice žirice Žir.

Od ponedjeljka, 18.9., kreće i serija Mališani. U subotu 23. 9. na rasporedu je Ho ho ho hotel. Igrano-edukativna serija od 20 desetominutnih epizoda događa se u hotelu s domaćinima Ružom i Francom te njihovim gostima. U seriji glavne uloge igraju Jadranka Đokić i Borko Perić.

Juhuhu zujalica (emisija namijenjena mlađim vrtićarcima) emitirat će se vikendom, počevši od subote 7. listopada. U emisijama sudjeluju djeca uzrasta od 3 do 4 godine. Tema serijala je igra pčelica u košnici. Emitirat će se i nova sezona igrano-animirane serije Jojo i prijevozna sredstva. 

Od 2. listopada

Od 2. listopada u 20:15 na Prvom programu kreće novi zabavno-dokumentarni serijal Knjazalište Roberta Knjaza. Poznatim osobama na jedan su dan dali neobične uloge i stavili ih u neobične situacije.

Vedran Ćorluka i Franka Batelić kao Romi, Enis Bešlagić kao žena, Stjepan Hauser kao gluha osoba, Marko Grubnić kao sakupljač boca... Ella Dvornik štema na baušteli, Dino Jelusić nosi pelene u domu za starije osobe, a Petar Grašo je pic-majstor. I to u Napulju. Barbara Kolar i Duško Ćurlić dan su proveli kao kumice na placu, a lovci iz Potjere kao praljudi...

Novinarka i scenaristica Martina Validžić autorica je novog dokumentarno-putopisnog serijala Sretni gradovi koji od utorka 3. listopada kreće u emitiranje u 20:15 na Prvom programu. Martina je s ekipom snimala u Kopenhagenu, Reykjaviku, Beču, Ljubljani, Lisabonu i Rimu i istražila što njihove stanovnike čini sretnima.

Od 4. listopada u 20:15 na Prvom programu emitirat će se kulinarsko-putopisni serijal u čijoj je glavnoj ulozi hrvatski kuhar David Skoko.

U devet epizoda pod nazivom David Skoko: motor, loza, kuhača, Skoko putuje Hrvatskom u goste nekim od najistaknutijih domaćih vinara. Pritom koristi lokalne namirnice i kod njih u gostima priprema jela na špaheru na drva.

Od ove jeseni gledatelji će moći pratiti i novi zabavno-dokumentarni serijal Planine - srijedom od 4. listopada u 20:45 na Prvom programu. 

Serijal Planine ima šest epizoda i gledatelji u svakoj prate drugog voditelja - domaćina planinara, koji otkriva zašto voli planine i što mu je hodanje po vrhuncima donijelo. To su: Doris Pinčić Guberović, Dražen Turina Šajeta, Ivica Prtenjača, Tanja Mravak, Milan Majerović Stilinović i Stipe Božić. Urednice serijala su Maja Tokić i Nataša Kolbas Kraljević.

Od zabavnih sadržaja slijede i nove sezone kvizova (Superpotjera kreće već u nedjelju 1. listopada) i zabavnih emisija, pa tako ide i nova sezona nedjeljnog game-showa Volim Hrvatsku, koju će gledatelji moći pratiti već od 24. rujna na Prvom programu.

Gledatelje će kroz emisije voditi Mirko Fodor, kapetani su Dušan Bućan i Goran Navojec, a članovi njihovih ekipa mijenjaju se, kao što je bilo i dosad.

U studenom kreće i emisija Godine za pamćenje, koju će od 22. studenoga u prime-timeu voditi Daniela Trbović, uz svoje pomagače Roberta Ferlina i Marija Lipovšeka Battifiacu. Od 11. studenoga kreće i nova sezona natjecateljsko-pjevačkog showa The Voice (12 epizoda), subotom u 20:15 na Prvom. 

Domaći igrani i dramski program: od Gore do Šutnje 2

Igrana serija Gora kreće s emitirajem 2. listopada na Prvom programu, svaki ponedjeljak i utorak od 21:15. 

Gora je nova dramska serija u 22 nastavka, u čijem je središtu tim gorskih spasilaca. U svakoj epizodi oni se bave novim slučajem potrage i spašavanja iza kojih nerijetko stoje ilegalne aktivnosti, prirodne nepogode, nemar i nesmotrenost, ali i vedrije teme poput vječno nepripremljenih turista...

Iza glumačke i producentske ekipe je 99 snimajućih dana: od početka travnja do sredine kolovoza, ekipa Gore provela je na setovima u Gorskom kotaru, Samoborskom gorju, Zagrebu i okolici.

U glavnim ulogama su: Kristijan Petelin, Ugo Korani, Sandra Lončarić, Dinka Vuković, Aleksandar Cvjetković, Barbara Nola, Jasmin Mekić, Lucija Rukavina i Romina Tonković.

Dolazi i domaća dramska serija Šutnja 2 u režiji Dalibora Matanića, koja počinje 4. listopada srijedom od 21:15 na Prvom programu te treća sezona humoristične serije Mrkomir koja kreće u studenom.

Domaći dokumentarni program na Prvom

Na HTV-u će se ove jeseni emitirati i peta sezona putopisa Vjetar u kosi autora Aleksandra Stankovića koji kreće u studenom na Prvom programu (HRT ― HTV 1). Aleksandar Stanković proputovao je tri tisuće kilometara na motoru Slovenijom i Italijom donoseći priče snimljene u planinskim krajevima, na Jadranskom moru i alpskim jezerima.

Za sredinu studenoga priprema se još jedan serijal od 6 epizoda pod nazivom Zov divljine. Dokumentarni je to serijal o ljudima koji su napustili uobičajeni gradski život i odlučili živjeti u prirodi i u skladu s njom. Voditelj će biti Daniel Lacko.

Dolaze i serije kao što su Auto za Afriku urednice Maje Fišter, Velika obitelj Ljiljane Bunjevac Filipović, zatim Varoški amarcord, Labirint, Portreti urednice Jasmine Živalj i Betonski spavači.

Strane igrane i dokumentarne serije i filmovi

HRT će emitirati i strane igrane serije. Riječ je o novim sezonama serija koje su gledatelji HRT-a do sada pratili na malim ekranima i na HRTi platformi, kao i nekim posve novim serijama koje će zasigurno steći brojne poklonike.

Igrane serije

Na male ekrane tako od 18. rujna na Prvom programu gledatelji Hrvatske televizije mogu pratiti premijernu španjolsku telenovelu La Promesa u trajanju od 122 epizode u terminu od 13:15. Godine 1913., dok Europom vladaju nemiri, život na plemićkom imanju La Promesa u vlasništvu obitelji Luján ne može biti mirniji - bar se tako čini.

Krimi petak na Drugom i na besplatnoj mobilnoj aplikaciji HRTi

Na male ekrane tako se vraćaju nove sezone kriminalističke serije Umorstva u Midsomeru, koju će gledatelji od ove jeseni gledati u 23. i 24. sezoni u terminu Krimi petak na HTV2 od 20:15.

Duboko u šumi Blacktrees, na rubu sela Blacktrees-on-Marsh, skriveno je vrhunski opremljeno atomsko sklonište. Otkad se našao u strašnoj poplavi prije više od dva desetljeća, Warren Kaine sve je više strepio od života i niza prijetećih katastrofa. Strah od terorizma, kravljeg ludila, tsunamija, asteroida, globalnog zatopljenja i financijske krize toliko mu se duboko uvukao u glavu da je životnu ušteđevinu dao za gradnju skloništa.

Stiže i Gospođica Marple Agathe Christie koja će se prikazivati u šest sezona, od početka listopada. Gđica Jane Marple lik je iz kriminalističkih romana svjetski poznate autorice krimića Agathe Christie.

Osim Gospođice Marple, ekranizacije djela Agathe Christie gledatelji će moći pratiti i u seriji Ubojstva po abecedi. Detektiv Hercule Poirot na meti je ubojice koji šalje pisma potpisana s ABC. Poirot ih mora dešifrirati kako bi otkrio njegov identitet.

U ciklusu Krimi petak gledatelji će moći pratiti i novu sezonu serije Tko ubija u Brokenwoodu te 4. i 5. sezonu serije Lewis. Također slijede nove sezone serija Viši inspektor Banks, Roy Grace, Istrage Adama Dalgliesha, Vera.

Tu su i nove sezone serija Oslobođen i Zaljev. U Krimi matineji nedjeljom kreću nove sezone serija Sommerdahlova ubojstva te McDonald i Dodds, kao i četiri nove sezone serije Inspektor Linley.

Hotel Portofino, serija koja je snimana i u Hrvatskoj, ove će jeseni gledatelji gledati u drugoj sezoni. Kao i prva sezona, nastavak Hotela Portofino snimao se u Hrvatskoj, u Zagrebu te u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Ekipa je 11 dana snimala u Zagrebu, u Preporodnoj dvorani (HAZU) i u Hrvatskom institutu za povijest na Gornjem gradu, te u Muzeju za umjetnost i obrt. Među ostalim su lokacijama Matulji, Grožnjan i Belaj i Rijeka.

Vraćaju se i serije Velečasni Brown i Grantchester, a ponovno će se prikazivati i Milijarde, kao i tri sezone serije Yellowstone.

Dokumentarne serije i filmovi

Među novim stranim dokumentarnima serijama koje će se prikazivati od jeseni je Na Pirenejima s Michaelom Portillom, koja počinje 18. rujna na Drugom programu u 13:30. Bivši ministar i novinar Michael Portillo kreće na putovanje na kojem će upoznati sebe. Pješačit će kroz Pireneje, planinski lanac između Španjolske i Francuske, između obala Atlantskog oceana i Sredozemnog mora.

Čudesni svijet dizajna - Ujedinjeno Kraljevstvo moći će se pratiti od 20. rujna na HTV2. Colin i Adele grade impresivan obiteljski dom pun zavojitih stakala u četvrti South Manchester u kojoj su odrasli. No stvari pođu po zlu kada izvođačima radova kojima je Colin unaprijed isplatio cijeli iznos za gradnju kuće ponestane radne snage.

Tu je ponovno i Ben Fogle – Ljudi od divljine, koji se na male ekrane vraća u 9. sezoni od 23. rujna u 21:05 na HTV2. Istraživač Ben Fogle upoznaje nove ljude koji su okrenuli leđa utrci za novcem i preselili se u izolirane i negostoljubive kutke svijeta. U ovoj sezoni upoznat će Britanca Alexa, bivšeg trgovca koji je odlučio živjeti u portugalskim planinama. Provest će tjedan s Georgeom i Bettinom, njemačko-austrijskim bračnim parom koji je našao mir u irskoj divljini. Posjetit će Sandy, bivšu turističku radnicu koja je ostavila posao kako bi spašavala životinje na grčkom otoku.

Glazbeni dokumentarni sadržaji

Dolaze i glazbeni dokumentarci subotom od 23:00 sata i to Freddie Mercury: Posljednji čin, Bachman, Women Who Rock, Gospođica Sharon Jones, Cesaria Evora, Liam Gallagher osobno i drugi.

Biografije

Od stranih dokumentarnih sadržaja nedjeljom u terminu od 20:15 na HTV2 gledatelji će moći gledati biografije poznatih. Među njima su naslovi: Zovu me Terence Hill, Sean Connery protiv Jamesa Bonda, Clint Eastwood, Inside the Picture, JFK, MLK, Winston Churchill, John Paul II., Belmondo i Bruce Willis.

Portreti umjetnika

U terminu srijedom od 23:15 na HTV1 od listopada na rasporedu su dokumentarni filmovi Odiseja onkraj mita, Pustolovi moderne umjetnosti, Divino Inferno - Rodinova vrata pakla, a četvrtkom od 21:10 na rasporedu su New York - grad koji nikada ne spava, Siromaštvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Novi termin za strane dokumentarce

U novom terminu - četvrtkom u 21:10 na Prvom - od 5. listopada emitirat će se dokumentarci. Žanr termina nije strogo profiliran, bit će tu od putopisa do promišljanja o vrijednosti novca.... 

Tako će se tu naći i premijerni naslovi poput: New York: The City that Never Sleeps, Made of Money with Brian Cox, Powerty in the UK: Forgotten by the Crown, Joanna Lumley's Great Cities of the World te Inside Beverly Hills: The Land of Rich and Famous.

Treći program

Treći program HTV-a od ove jeseni pokreće novu studijsku emisiju Klub čitatelja u kojoj će se svakog tjedna razgovarati o jednom naslovu koji se trenutačno čita u Hrvatskoj.

Čitateljski kub na Prisavlju, uz eminentne kritičare i teoretičare, uključivat će strastvene čitatelje iz raznih gradova i raznih područja života -  umirovljenike, studente, srednjoškolce, blogere, profesore, sportaše, poduzetnike, umjetnike, bibliotekare i sve one koji još uvijek vjeruju da je knjiga najbolja stvar u životu.

Urednici i voditelji su Vlatka Kolarović i Dražen Ilinčić, a emisija se emitira srijedom u 21:10 na Trećem.

Od 2. listopada kreće na Trećem programu HTV-a i nova emisija Nulti kadar, u sklopu koje će biti prikazivane televizijske drame i filmovi snimljeni u produkciji HTV-a/TV Zagreb od 1966. do 1989.

Sport na Drugom

HRT je pripremio i sportski sadržaj na Drugom programu HTV-a. U prvom dijelu rujna prati se Svjetsko prvenstvo u veslanju te ponajbolji svjetski atletičari koji su ponovno u Zagrebu na 73. Memorijalu Borisa Hanžekovića.

20. rujna kreće nova sezona UEFA-ine Lige prvaka. Od prvoga listopada vraćaju se i prijenosi utakmica domaćeg nogometnog prvenstva, kojega od početka sezone gledatelji mogu pratiti u emisiji Stadion. Prenosit će se i SP u gimnastici koji se odražava u Antwerpenu.

Tu su i rukometne kvalifikacije, borba za prvi trofej u domaćemu vaterpolu, kao i novo izdanje turnira Kutija Šibica. Svojevrsna kulminacija ovoga dijela sezone očekuje nas 2. prosinca kada se u Hamburgu održava ždrijeb Europskog nogometnog prvenstva, kojemu je Njemačka domaćin u ljeto iduće godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.