NFT je riječ godine prema Collinsovom rječniku. Znate li što znači ta kratica?

Foto: Shutterstock

COLLINSOV rječnik za riječ godine izabrao je NFT (non-fungible token), što u prijevodu znači nezamjenjivi token. Skraćenica NFT doživjela je porast od 11.000% u korištenju u odnosu na prošlu godinu, piše The Guardian. 

Collins definira NFT kao "jedinstveni digitalni certifikat, registriran u blockchainu, koji se koristi za bilježenje vlasništva nad imovinom kao što je umjetničko djelo ili kolekcionarski predmet". Leksikografi, koji biraju između 4.5 milijardi riječi, kažu da NFT "demonstrira jedinstvenu tehnološku koliziju umjetnosti, tehnologije i trgovine koja se probila kroz buku covida i postala sveprisutna". 

"Neobično je da kratica doživi takav porast u upotrebi, ali podaci koje imamo iz Collinsova korpusa odražavaju izuzetan uspon NFT-a u 2021. godini", rekao je izvršni direktor Collins Learning Alex Beecroft. 

Iznenadna prisutnost kratice NFT u razgovorima

"Čini se da su NFT-ovi posvuda, od umjetničkih sekcija do financijskih stranica, u galerijama i aukcijskim kućama te na platformama društvenih medija. Hoće li NFT imati trajan utjecaj, tek treba utvrditi, ali njegova iznenadna prisutnost u razgovorima diljem svijeta čini ga riječju godine", dodao je Beecroft. 

Najvrjedniji NFT dosad je kolaž digitalnog umjetnika Beeplea, koji je prodan za 50.3 milijuna funti na dražbi koju je organizirala aukcijska kuća Christie's.

Na drugom mjestu, odmah iza NFT-a, bila je riječ cheugy, koja se u slengu koristi za nešto što više nije cool ni u modi. 

Prošlog mjeseca oksfordski rječnik engleskog jezika proglasio je vax riječju godine, uz napomenu da je u rujnu upotreba te riječi značajno porasla u odnosu na prethodnu godinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.