Neobičnost na Filipinima: U Hobbit House baru goste poslužuju - patuljci

HOBBIT HOUSE bar u Manili na Filipinima nije "običan" bar. Prema pisanju Los Angeles Timesa, u ovom baru, koji nosi naziv po Tolkienovom romanu, goste uslužuju ni više ni manje nego - patuljci.

Novi identitet

Naime, Jim Turner, bivši volonter mirovnih snaga koji bar vodi već 35 godina, odlučio se na hvalevrijedan potez i u svom kafiću zaposlio ljude patuljastog rasta, spasivši ih na taj način s ulica ovog glavnog grada i ponudivši im pošten rad i prijateljstvo. Iako mu nisu djeca, 70-godišnjak ih smatra svojom djecom te priča da je pod njegovom brigom stotinjak patuljaka steklo novi kulturni identitet.

"Više ih ne izbjegavaju niti smatraju zlim duhovima, već su postali omiljeni karakteri koje nazivaju hobitima. Oni pripremaju i serviraju pića, pričaju viceve i na pozornici zabavljaju goste", objasnio je Turner, inače rodom iz američke savezne države Iowa.

Elvis i Sinatra

U nastavku priča da njegovi zaposlenici-patuljci odlično oponašaju Elvisa, ali i Franka Sinatru, dok  su drugi odlični plesači, komičari, zabavljači i žongleri. Kako kaže, mnogi konobari su zapravo unuci patuljaka koji su mu pomogli stvoriti kafić i zbog kojih se javila potreba za otvaranjem novog, isto takvog bara u turističkom naselju u središtu Filipina. S druge strane, s tugom prepričava da ga kritičari optužuju za iskorištavanje radnika.


Patuljci-dioničari

Mnoge smo doveli iz najsiromašnijih gradskih četvrti, gdje su bili ismijavani i stalno zadirkivani. Sada više nisu karnevalske lutke, već poštovani zabavljači i zaposleni ljudi", objasnio je ovaj poduzetnik i dodao da je osnovao i dioničko društvo u kojem su neki od zaposlenika glavni dioničari.

"On je naš zaštitnik i čovjek s ogromnim srcem. Jednog dana nam je rekao: Hobbit House pripada vama, vi ste je zaslužili. Mislim da smo svi plakali tog dana", rekao je Fetalino, jedan od zaposlenika, i objasnio da Jima svi nazivaju stricem ili velikim bratom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.