Jeste li se ikad pitali kako astronauti spavaju u bestežinskom stanju? Evo odgovora

Screenshot: YouTube

SVE one koji se pitaju kako astronauti spavaju u svemiru ovaj video će riješiti svih mogućih dilema. Astronaut Chris Hadfield iz Kanadske svemirske agencije objavio je video u kojem objašnjava kako izgleda spavanje u svemiru.

Spavanje u bestežinskom stanju

Astronaut koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj postaji objasnio je kako uvjeti za spavanje moraju biti "ugodni za astronaute", dodajući kako spavanje u svemiru omogućuje tijelu "potpunu opuštenost", s obzirom na to da nema gravitacije.

"U svemiru ste, ne morate držati glavu gore", rekao je dodajući: "Možete opustiti svaki mišić u tijelu, a vaše ruke otplutaju ispred tijela i glava se nagne naprijed."

Upravo zbog toga, astronautima nisu potrebni ni jastuk ni madrac, nego spavaju u vreći za spavanje koja je privezana za zid.

Sve za miran san

Njihov prostor za spavanje prilično je skučen i veličine je telefonske govornice, a sadrži vreću za spavanje, jastuk, lampu, ventilacijski otvor, osobno prijenosno računalo i mjesto za osobne stvari.

Spavanje u vertikalnom položaju ne čini nikakvu razliku u svemiru, a vreća za spavanje sadrži kruti jastuk koji povećava pritisak na leđa astronauta.

Inače, astronauti obično koriste čepiće za uši i masku za spavanje kako bi blokirali buku i svjetlo jer im to može otežati noćni odmor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.