Ne čudi ono što se dogodilo ispod HRT-ovog priloga s dječakom jer - debili su debili

Screenshot: HRT

SJEĆA li se više itko početka pandemije, kada smo veselo lupetali loncima, masovno instalirali Zoom, stvarali zalihe toaletnog papira i idealistički raspravljali o tome kako ćemo, jednom kad sve ovo završi, više cijeniti one bitne stvari u životu? Vjerojatno ne jer, ako nas je pandemija u ove dvije godine bilo čemu naučila, onda je to - apsolutno ništa.

Pandemija je, nažalost, samo učvrstila postojeće stavove i učinila ih ekstremnijima, a na kraju dana postali smo bogatiji tek za spoznaju da smo sposobni žonglirati s nekoliko glupih i nepotrebnih tema odjednom.

Naime, antivakseri i vakseri nisu zamijenili ni u drugi plan bacili raspravu o ustašama i partizanima, niti su ublažili ranije plemenske napetosti, već su se savršeno stopili s postojećim kretenarijama, začinili ih i doveli nas do toga da sad imamo još jedan razlog za mržnju i dodatan ključ prema kojem ćemo "čistiti" listu prijatelja i poznanika na društvenim mrežama s čijim se stavovima ne slažemo.

U službi Nečastivog

I možda sve ovo zvuči pesimistično, ali što drugo pomisliti kad vidite vijest o HRT-u, koji je nakon samo 15 minuta bio prisiljen maknuti prilog o dječaku čija je priča o maskama i epidemiološkim mjerama izazvala toliki bijes antivaksera u komentarima da je bilo potrebno potpuno ga ukloniti prije nego što netko zaključi da malom plaćeniku farmaceutskih divova treba stati na kraj.

Isplati li se uopće zgražati nad stvarima koje se pojavljuju u komentarima? Naravno da ne. Znali su oni i gore, a i zgroženi naslovi nikada nisu promijenili mišljenje onih koji bi to obavezno trebali učiniti.

Čak i ako ne opravdavaju direktan napad na dječaka, činjenica je da nema tog argumenta koji bi im mogao promijeniti mišljenje ili ih uvjeriti da ono što pišu nema veze s pameću. Samo će priču preokrenuti u svoju korist nekom konstrukcijom u klasičnom "ne opravdavam, ali" stilu.

To možete vidjeti u komentarima vijesti o ovom slučaju.

Naime, ekipa ne da ne osuđuje grozne komentare, već fokus prebacuju na to da "netko" koristi djecu u svrhu promicanja zle "vakserske agende". Drugim riječima, nije u redu napadati djecu, ali ovo dijete je "sluga Mračnih sila" pa napade, kad ih već ne možete opravdati jer vam to onaj preostali minimum ljudskosti ne dopušta, treba razumjeti.

S druge strane, iako nas pandemija možda nije naučila apsolutno ničemu, život na Zemlji i internetu jest, a jedna od lekcija svakako je i to da je sve što završi na internetu izloženo negativnim komentarima.

Snimka predivnog podmorja u 4K? Otvoreno za negativne komentare.

Video djeteta u naručju majke? Otvoreno za kritiku.

Mladunče crvene pande gricka voće? Negativni komentari.

Nitko normalan ne bi, ali...

S tim na umu treba se zapitati kome je uopće palo na pamet izdvajati dijete iz većeg priloga i izlagati ga direktnim napadima idiota.

Što ste mislili da će se dogoditi?

Dijete govori o temi koja je toliko polarizirala javnost da u ovoj fazi o njoj svojevoljno raspravljaju samo najveći mazohisti. I to ne znači da djecu ne bismo trebali pitati o tome kako proživljavaju "novo normalno" i čuti njihovo mišljenje, ali potrebno je učiniti sve kako bismo ih zaštitili od onoga što svi znamo da će se dogoditi.

I u normalnoj situaciji nitko živ ne bi pomislio da će se odrasli ljudi u komentarima iživljavati nad prilogom o djetetu, ali ovo nije normalna situacija i, još bitnije, ovo nije prilog o ovom djetetu.

Tema nije ni bila "Dječak savjetuje kako se ponašati u pandemiji i rješava goruće pitanje trebamo li se svi cijepiti ili ne", već se radilo o prilogu o mjerama u školi pa je jedan od sugovornika očito bio i ovaj dječak. No, kad klinca izvučete iz većeg konteksta i servirate ga debilima, dijelite dio krivnje. I naravno da normalan čovjek neće pogledati ovaj kratki isječak i automatski pomisliti: "Opa, evo ga, Gates Jugend".

Normalan čovjek neće.

Debil definitivno hoće jer je debil i u njegovoj je debilnoj prirodi da donosi debilne zaključke. Štoviše, to je njegova sveta debilna misija. I kad punoljetna osoba upadne u "zamku" i pristane odgovarati na novinarska pitanja o cijepljenju i maskama, svjesna je da će biti izložena internetskim komentarima jer je učinila "nezamislivo" i iznijela vlastito mišljenje o temi u koju se jednostavno ne isplati upuštati, osim ako ste za to plaćeni. Kod djece to nije slučaj jer roditelji su pristali da se dijete pojavi u prilogu, ali ne i da ga se posebno izdvaja i pretvara u metu.  

Upute za korištenje

Prilog o djetetu koje najnormalnije odgovara da ne voli maske, ali da još manje voli koronu, očito je previše za neke ljude. Vide to i uznemire se. Ne mogu vjerovati da je dijete u stanju samo smisliti tako lukav odgovor, koji kao da je izašao iz tvornice laži krojača sudbine svijeta.

Očito je iza njega neki PR tim.

Netko tko vuče konce.

Siva eminencija.

Stoga ne izlažite te jadne ljude tako kompleksnim konceptima jer očito je da to nisu u stanju podnijeti. Ako ništa drugo, barem stavite upozorenje: "Debili, ovo bi vas moglo uznemiriti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.