Napokon otkriven misterij ženskog orgazma

Ilustracija: 123Rf

ZNANSTVENICI su desetljećima pokušavali otkriti tajnu ženskih orgazama, a sada su, čini se, uspjeli dobiti odgovor i na to pitanje.

Tim stručnjaka sa Yalea u opsežnom je istraživanju otkrio da su ženske jedinke u prethistoriji mogle otpustiti jajnu stanicu nužnu za razmnožavanje jedino ako su bile stimulirane, odnosno ako su doživjele orgazam tijekom ili neposredno uoči spolnog čina. Jedino u tom slučaju žensko je tijelo lučilo hormone nužne za ovulaciju. Tek stotinama tisuća godina kasnije žensko tijelo je "naučilo" ovulirati jednom mjesečno bez potrebe za stimulacijom, ali ženski orgazam je ostao kao "opcija".

Na sličan način kao prethistorijski ljudi i danas se razmnožavaju mnoge životinjske vrste uključujući zečeve, deve i mačke, dok mjesečnu ovulaciju nalik onoj "modernog" čovjeka imaju i psi, krave i štakori, prenosi Daily Mail.

To je ujedno razlog zašto ženski orgazam danas nema reproduktivnu funkciju, što je desetljećima zbunjivalo znanstvenike. S evolucijom i ustaljivanjem ženske ovulacije, i klitoris se od prethistorijskog vremena ponešto pomaknuo pa je danas teže dostupan, što orgazam kao funkciju nepotrebnu za nastavak vrste čini nešto teže ostvarivim.

"Žene danas anatomski izgledaju nešto drugačije od svojih davnih predaka, kada je o ženskom orgazmu ovisio nastavak vrste. Stoga je posve normalno i prirodno i da žene često ne doživljavaju orgazam, iako ih partner privlači. To je jednostavno posljedica evolucije, a ne znak da s njima nešto nije u redu", rekao je profesor Gunter Wagner sa Yalea.

Prethodno se smatralo da ženski orgazam služi jednostavno kako bi seksualni čin, a time i razmnožavanje, učinio primamljivijim, ili pak kako mu je svrha dodatno zbližiti muškarca i ženu kako bi ostali skupa i nakon rođenja potomaka.

Istraživanje je pokazalo i da određeni dijelovi mozga utječu i na način na koji biramo partnere, odnosno da odlučuju o tome tko će proći kao seksualno privlačan, sve svrhu nastavka vrste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.