Nakon banane na zid zalijepio golu Kendall Jenner

Foto: Garage Magazine

NA NASLOVNOJ stranici magazina Garage nalazi se poprsje Kendall Jenner u toplesu, zakačeno na zid poput lovačkog trofeja. Ovaj neobični portret djelo je talijanskog konceptualnog umjetnika Maurizija Cattelana, koji je za goleme iznose novca prodao tri primjerka svoje poznate banane zalijepljene selotejpom za zid u galeriji Art Basel u Miamiju, dok je jednu pojeo jedan umjetnik performansa na Florida art festivalu.

Magazin Garage, koji je osnovala ruska galeristkinja Dasha Zhukova 2011. godine i koji je sada u vlasništvu Vice Media, nada se da će i ovo djelo postati viralno i izazvati polemiku i uzbuđenje, kao što je to bio slučaj s Cattelanovim "voćnim" radovima, prenosi CNN.

"Retrospektivno, epizoda s bananama izgleda kao način da se razmisli o svemu, od lažnih vijesti do viralne slave, od nepovjerenja u institucije do klasne nejednakosti", kaže Mark Guiducci, glavni urednik Garage.

"Na način na koji je Jeff Koons bio umjetnik blistavih neonskih osamdesetih, Maurizio Cattelan je umjetnik naše distopijske ere. Sviđalo nam se to ili ne", dodaje.

Provokativna slika Kendall Jenner, nazvana Trofejna supruga, referira na umjetnikovo voštano poprsje supermodela Stephanie Seymour iz 2003. godine, i dio je editorijala koji je zamislio Cattelan, a snimio je modni fotograf Campbell Addy. Ova serija fotografija slavi Cattelanov ikonski umjetnički rad.

I na ostalim fotografijama iz serijala mlada je poduzetnica i model Kendall Jenner. Na jednoj je okružena golubovima, kao referenca na Cattelanovu instalaciju na Venecijanskom bijenalu 2011., a na drugoj je spuštena s plafona, poput jedne poznate umjetnikove instalacije s prepariranim konjima.

Cattelanovo djelo odgovor je na temu posljednjeg broja časopisa Unhinged i predstavlja, kako je rekao u priopćenju za javnost, "satirični komentar kontradikcija i apsurda zapadne civilizacije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.