Nakon što smo objavili rijetke prizore iz Krka i Šibenika, cvjetanje agave, biljke kojoj ponekad trebaju desetljeća da procvjeta, čitateljica nam je poslala sličan prizor i s Paga. U mjestu Miškovići također je procvjetala jedna biljka agave.
Agava je rod sukulentnih biljaka iz porodice šparogovki (Asparagaceae), prepoznatljivih po velikim rozetama mesnatih, često bodljikavih listova. Postoji između 200 i 270 vrsta agava, a sve su podrijetlom iz sušnih i polusušnih područja Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, s posebnim naglaskom na Meksiko, gdje se uzgajaju i koriste tisućama godina.
Agave su monokarpne biljke – to znači da cvjetaju samo jednom u životu, nakon čega najčešće uginu. Ipak, prije propadanja često razvijaju mlade izbojke kojima se razmnožavaju. Njihova cvjetna stabljika može doseći visinu od 9 do 12 metara, što ih čini impozantnim prizorom u krajoliku.
Za rast im je potrebno mnogo sunca i suho, dobro drenirano tlo, idealno pjeskovito ili škrto, bogato mineralima. Upravo zbog svoje otpornosti na sušu i dekorativnog izgleda, agave su popularan izbor u mediteranskim vrtovima i krajobrazima.
Osim estetske, agava ima i veliku gospodarsku vrijednost. Najpoznatija među njima je Agave tequilana, poznata i kao plava agava, koja se koristi u proizvodnji meksičkog alkoholnog pića – tequile. Sok iz srčike biljke, zvan aguamiel, može se fermentirati u tradicionalno piće pulque, a daljnjom destilacijom dobiva se mezcal. Osim toga, od agavinog soka proizvodi se prirodni zaslađivač – agavin sirup, koji ima niži glikemijski indeks od običnog šećera i sve je popularniji u zdravoj prehrani.
Iz vlakana listova agave stoljećima su se izrađivali užad, tkanine i alati, a šiljci na krajevima listova služili su u tradicionalnim kulturama i kao igle.