Microsoft je definitivno nadjačao Apple, a njihovi novi uređaji su ludilo

Foto: Press

ONI KOJI prate "laptop/tablet scenu" vrlo vjerojatno znaju da je Microsoft uspio vratiti nekadašnji žar svojom linijom Surface uređaja koji oduševljavaju kvalitetom i jednostavnošću. Tijekom nerazvikanog predstavljanja, koje se održalo u jednom skladištu u New Yorku, Microsoft je predstavio novu liniju svojih uređaja. 

U samo sat vremena predstavili su sve novitete i pritom dokazali da Apple više nije nedostižna sila na terenu premium prijenosnih računala. 

Nisu komplicirali već su predstavili niz uređaja koji će zadovoljiti svakog korisnika, ovisno o njihovim prohtjevima. 

Za ljubitelje tradicionalnih prijenosnih računala tu je Surface Laptop 2, za one koji žele više snage i tablet tu je Surface Book 2. Surface Pro 6 i Surface Go su idealno rješenje za one koji žele nešto ultra-prenosivo, a za one koji se ne zamaraju prostorom tu je Surface Studio 2 koji ima sve što trebate od kvalitetnog stolnog računala (doduše, sve samo ne klasičnog), a uz to je i izuzetno moćan. 

Svaki od navedenih uređaja zadovoljit će vaše prohtjeve za brzinom i snagom, a jedino je pitanje za što uređaj najviše koristite. Naime, svaki uređaj može se pohvaliti vrhunskim dizajnom, kvalitetom izrade, a svaki ima i touchscreen te podržava visokokvalitetni stylus. 

I dok se konkurencija još uvijek nateže oko toga trebaju li prijenosna računala uopće imati touchscreen, Microsoft je na to pitanje dao vrlo jednostavan i praktičan odgovor - neka korisnici sami odluče. 

Na vama je da radite onako kako želite, a Microsoftu je trebalo nekoliko godina da dogura do trenutne pozicije i čini se da je ovo godina u kojoj će mnogima postati jasno da Apple možda nema idealno rješenje za vas. 

Naime, iPad i MacBook u ovom trenutku zaista ne djeluju kao idealno rješenje za korisnike koji traže konkretna rješenja. Primjerice, čak i ako nabavite iPad Pro i Apple Pencil, teško je da ćete ih uspješno kombinirati sa svojim radom na desktopu. Potrebno je promijeniti mod, prebaciti se na potpuno drukčiji i operativni sustav i interakcijski model. 

MacBook Pro nema ni touchscreen (što možda i neće biti presudno za neke korisnike), postoji verzija s touch-barom i ona bez njega, postoji 12-inčni MacBook i MacBook Air, a problem je da svi ti uređaji neprestano osciliraju u tome koliko ih često Apple nadograđuje. Ukratko, Apple u ovom segmentu kao da nema jasnu ideju kao što je to slučaj po pitanju pametnih telefona. 

Microsoft je u pet godina postojanja Surfacea uspio prijeći put od eksperimenta do vodeće sile u ovom segmentu industrije. 

Najvažnije je to da je i korisnicima jasno da Microsoft ulaže velike napore u to da njihovi uređaji ostanu na vrhu i samo je pitanje vremena kada će to shvatiti i velik broj korisnika Appleovih uređaja kojima je sve lakše napustiti Appleov i prebaciti se na Microsoftov sve bolji eko-sustav. 
 
Sve funkcionira i funkcionirat će sve bolje kako vrijeme odmiče. Neki čak predviđaju da će Microsoft u naredne tri godine preuzeti primat na tržištu. 

U ovom trenutku, Microsoft ima najbolju liniju prijenosnih uređaja u industriji, a pitanje je hoće li to konkurencija primijetiti i hoće li Surface postajati sve bolji dok se priča konkurenata s vremenom sve više raspada. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.