Ambienta, 52. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja, graditeljstva, niskoenergetske montažne gradnje i hotelsko-ugostiteljske opreme održava se na Zagrebačkom velesajmu od 25. do 28. rujna.
Novi projekt u sklopu Ambiente Umjetnička ulica koji će kroz osam izložbi u paviljonu 7 predstaviti raznolikost umjetničkih izraza. Jedna od najvećih atrakcija je izložba Stephena Lupina koji je predstavio sedam skulptura. Fotografije izložbe možete pogledati u galeriji.
Tu su i samostalne izložbe Karine Sladović, Koraljke Beker, Jadranaka Ferka i Mladena Legina. Jednu skupnu izložbu čine originalna umjetnička djela starih hrvatskih majstora, recentnih autora i mladih likovnih nada. Posebna izložba prezentira cjelokupnu recentnu grafičku produkciju priređivača.
Posjetitelji Ambiente, uz predočenje ulaznice, ostvaruju popuste na ulaznice za više zagrebačkih muzeja.
Prvi put na Ambienti bit će postavljen #StanZaSutra – stan u potpunosti opremljen održivim namještajem, uređajima i dekorima.
Nakon sajma, cjelokupan namještaj i oprema Stana bit će donirani stambenoj zajednici za mlade u Programu polusamostalnog življenja odnosno jednom od stanova koje je Grad Zagreb dao na korištenje SOS Dječjem selu Hrvatska. Spoj održivosti i društvene odgovornosti čini ovaj projekt jedinstvenim i poziva sve na promišljanje o budućnosti u kojoj dijeljenje postaje temelj napretka.
U suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom u sklopu izlagačke zone za hotelsku i ugostiteljsku opremu priprema se vrhunski program. Ovaj segment sajma namijenjen je profesionalcima u turizmu i ugostiteljstvu.
Izlagači će predstaviti namještaj, opremu, uređaje, digitalne sustave i sirovine, dok će prisutnost lidera iz industrije omogućiti umrežavanje i stvaranje novih poslovnih kontakata.
Uz bogat izlagački dio održavaju se gastronomska natjecanja i prezentacije s ciljem promocije hrvatske kuhinje. Jedan od najvažnijih segmenata programa jest suradnja s prestižnom svjetskom organizacijom WORLDCHEFS. Ta krovna svjetska organizacija kuhara, svojim će sudjelovanjem potvrditi visoku razinu profesionalnosti i značaj ovog događaja. Očekuju se kuharske reprezentacije iz 19 zemalja s preko dvjestotinjak kuhara i slastičara koji će se natjecati u raznim kategorijama WorldChefs-a.
Na Zagrebački velesajam dolazi Bocuse d'Or, "kulinarski Oscar", najpoznatije i najcjenjenije kuharsko natjecanje na svijetu, koje će predstaviti svoje revijalno natjecanje. Ime je dobilo po Paul Bocuseu koji je proglašen najboljim kuharom 20 stoljeća.