Koncert na Bundeku: Ana Rucner publici izmamila suze

VIOLONČELISTICA i supruga pjevača Vlade Kalembera, Ana Rucner, kao promotorica DM-ova projekta "Ti si ti si ti – inicijativa za životno samopouzdanje", održala je veliki koncert na Bundeku. Zajedno s Revijskim tamburaškim orkestrom HRT-a i baletnim ansamblom zagrebačkog HNK, Ana je posjetiteljima priuštila prelijepu večer uz puni mjesec, a svi su izvođači nastupili na ljetnoj pozornici postavljenoj iznad vode. Klasična glazba je i ovoga puta izmamila suze brojnim posjetiteljima koji nisu ostali ravnodušni na zvukove Aninog omiljenog instrumenta.

U Hrvatskoj 300 tisuća žena ima poremećaj

To je Anin prvi koncert vezan za hvalevrijednu kampanju, dok će se drugi istim povodom održati 1. srpnja kao uvertira Splitskom festivalu na splitskim Prokurativama. Svrha edukativnog projekta jest upozoriti na poremećaje u prehrani te prikupiti novac za opremanje novog centra za liječenje pri Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

Prema jedinstvenom istraživanju kojeg je za potrebe projekta naručio DM, a provela sociologinja Snježana Beroš, u Hrvatskoj čak 300 tisuća žena pati od nekog oblika poremećaja prehrane. Da pate od bulimije, anoreksije ili kombinacije oba poremećaja, izravno je priznalo 92 tisuće žena, a da iste poremećaje ima priznalo je na izravan upit u istraživanju čak 8,7 tisuća djevojaka u dobi od 15 do 19 godina. Poremećaji u prehrani očituju se od prevelikog unosa hrane - bulimija nervoza, do apsolutnog odbijanja unosa hrane - anoreksija nervoza. Ti su poremećaji znak najčešće nekih drugih problema koji se javljaju ponajprije u mladih žena, osobito adolescentica.

Problem prenose mršavi ljudi?

Sedam milijuna žena i oko milijun muškaraca u svijetu pati od poremećaja u prehrani, a kod njih 86 posto ta je bolest nastupila do dvadesete godine života. To je ozbiljan problem koji nesvjesno prenose poznati mršavi ljudi, barem tako većina misli.

Bulimija i anoreksija psihosomatske su bolesti 21. stoljeća koje se javljaju u industrijskim zemljama Zapada i Dalekog istoka, a od kojih uglavnom obolijevaju osobe ženskog spola u dobi od deset do 35 godina.

Te osobe imaju poremećaj doživljavanja vlastitog tijela zbog čega nastoje pod svaku cijenu smršavjeti. Adolescentice koje pripadaju toj rizičnoj skupini postavljaju si sve nižu i nižu tjelesnu masu kao idealni cilj te postaju sve kritičnije prema izgledu svojeg tijela, socijalno se izoliraju i ustrajno nastavljaju s gubitkom kilograma.

L.V.
Foto: Damir Krajac/Cropix
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.