Kako je lik Dumbledorea postao uloga po kojoj ćemo pamtiti Michaela Gambona

Foto: Press

Michael Gambon preminuo je u dobi od 82 godine nakon upale pluća. Glumca mnogi najviše pamte po ulozi Albusa Dumbledorea, koji je zasigurno jedan od najomiljenijih književnih i filmskih likova svih vremena. Gambon je utjelovio Dumbledorea u šest od ukupno osam filmova iz franšize o Harryju Potteru.

Glumio je više od 60 godina u mnogim ulogama, no karijeru mu je obilježio Harry Potter. Glumac nije bio prvi izbor za ravnatelja Hogwartsa, već je u prva dva filma tu ulogu odglumio Richard Harris. No Harris se razbolio i preminuo 2002. godine i tada je Gambon dobio ulogu. 

Njegova uloga o kojoj se najviše raspravljalo

Unatoč tome, Gambon je obilježio tu ulogu skrojivši je po svojoj mjeri. Bio je zvijezda kazališta, no najviše analiza njegove glume nije bilo u kazališnim ili filmskim kritikama, već na forumima obožavatelja Harryja Pottera. Svi opsjednuti Hogwartsom secirali su svaku njegovu pojavu na ekranu. 

New York Times piše da je Gambon obilježio tu ulogu svojim nepogrešivim, bogatim baritonskim glasom. U Harryju Potteru gledali su ga milijuni obožavatelja, a nakon 60 godina duge karijere, u kojoj je glumio brojne poznate likove, poput detektiva Julesa Maigreta, Dumbledore je ostao njegova najprepoznatljivija uloga. I ona o kojoj se najviše raspravljalo.

Nakon što je Gambon debitirao u filmu Harry Potter i zatočenik Azkabana, nametnulo se pitanje tko je bio bolji Dumbledore - Harris sa svojim blagim, srdačnim izgledom ili Gambon sa svojim zlokobnim obratom.

Gambon se nije osvrtao na usporedbe s Harrisom i kritike da je bolji ili lošiji od njega. Bio je samozatajan zbog uloge. "Jednostavno imam bradu i glumim sebe, nije to nikakav podvig. Svaka uloga koju glumim samo je varijanta moje osobnosti", rekao je 2007. godine. Priznao je i da nikad nije pročitao knjige J.K. Rowling. "Samo govorim ono što mi scenarij kaže da govorim", rekao je.

"Glumim samog sebe"

Mračnije izdanje koje je Gambon donio ulozi Dumbledorea u skladu je s pričom J.K. Rowling, kao i s pristupom redatelja Davida Yatesa.

"Mora biti pomalo zastrašujući. Svi ravnatelji bi trebali biti takvi, zar ne? Vrhunski čarobnjak poput njega bio bi zastrašujući. I na kraju, on štiti Harryja. U biti, glumim samog sebe. Pomalo irski, pomalo zastrašujući. Takav sam ja u stvarnom životu", kazao je Michael 2009. godine.

Ipak, u šest filmova franšize postao je omiljen među obožavateljima, a bio je poznat i kao šaljivdžija na setu. Jednom je stavio "stroj za prđenje" u vreću za spavanje Daniela Radcliffea.

"Michael Gambon bio je jedan od najbriljantnijih i najjednostavnijih glumaca s kojima sam ikad imao privilegiju raditi, ali unatoč njegovom ogromnom talentu, ono čega ću se najviše sjećati o njemu je koliko se zabavljao radeći svoj posao", oglasio se Radcliffe nakon smrti kolege.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.