Jedan na jedan sa Songkillersima: "Suradnja s Dinom ne da se usporediti s ničim"

Screenshot: Youtube

SONGKILLERSI su dosad snimili šest studijskih albuma, mnogo singlova i još uvijek stvaraju nove pjesme. S Nikolom Marjanovićem snimili su i novi hit "Nisi tu" koji već osvaja top ljestvice nakon što je prošle godine sjajno bila prihvaćena pjesma "Dio mene".

Pjesma "Nisi tu" nastala je iz njihovog prvog zajedničkog projekta, pjesme "Fields of emptiness" izvorno otpjevane na engleskom jeziku, nastale kao rezultat Banićevih razmišljanja o uspjesima i neuspjesima, nekakvog životnog nereda i melankolije u koju je bio upao. Uz radiofoničnu melodiju Željka Banića odlično se uklopio tekst koji također potpisuje Banić sa Srđanom Sekulovićem Skansijem, dok su izvrsne vokalne dionice Nikole Marjanovića zaokružile cijelu priču.


Bane iz Songkillersa odvojio je malo vremena pa je za Index otkrio neke detalje o bendu, glazbi danas, a prisjetio se i nastupa s Dinom Dvornikom. Sprema se i live promocija novog singla 20. veljače, a Bane nam je otkrio i kako će po prvi puta na nastupu odsvirati i blok posvećen Dini Dvorniku, a nastupit će i ženska plesna skupina Dance Team Croatia by Miss Po.

Organizatori za čitatelje Indexa imaju i 3x2 karte. Pošaljite nam na mail index.nagrada@gmail.com s oznakom "Songkillers" zašto biste baš vi trebali dobiti karte.

Imamo i imena dobitnika: 

DENIS MUJKIĆ
BARBARA ŠKILJAN
IRENA MARIČIĆ


No krenimo redom.

Kako je došlo suradnje s Nikolom Marjanovićem s kojim je i nastao veliki hit?

"Do suradnje s Nikolom inicijalno je došlo na snimanju pjesme 'Dio Mene' u ljeto 2014. i to na prijedlog Skansija (Srđan Sekulović) u čijem studiju smo ju zajednički osmislili i koji je glazbeni producent cijele priče. Do suradnje u današnjem obliku došlo je prije 4 mjeseca kad smo Skansi i ja napravili "Svijet Za Sebe". Suradnju je ponovo bio inicirao Skansi te došao na ideju kako bi mogli napraviti cijeli album Songkillers feat. Nikola Marjanović što je rezultiralo najnovijim singlom "Nisi Tu". Ostatak materijala za album je u pripremi i ne uspijemo li ga realizirati do ljeta kako smo planirali gledat ćemo da obavezno ugleda svjetlo dana do kraja godine. Do ljeta svakako planiramo izbaciti još jedan singl. Po meni Nikola je jedan od najboljih vokala na ovim prostorima i nevjerojatna je lakoća s kojom se nalazi i snalazi u ovim našim pjesmama, a osim toga mišljenja sam da nam vokali odlično zvuče zajedno", priča nam Bane.


Songkillersi su dugi niz godina na sceni i iza njih je veliko iskustvo, pa smo ih pitali i kako danas gledaju na domaću glazbu - koliko se promijenila, te što je dobro a što loše iz njihovog kuta gledanja.

"Moram priznat da nikad nisam baš nešto pratio domaću glazbenu scenu. Slušao sam glazbu sa zapada tako da mi je teško komentirati kretanja i trendove kod nas, kako onda tako i danas. Neka se nitko ne uvrijedi, ali glazba sa zapada mi je oduvijek, još kao malom, zvučala neusporedivo kvalitetnije od domaće koja se u većini slučajeva svodila na ne baš kvalitetno imitiranje i kopiranje one sa zapada. Tu i tamo dogodio bi se netko od domaćih autora-izvođača koji bi mi privukao pažnju. Jedan od takvih bio je i Dino, po meni jedan od najtalentiranijih glazbenika ikad na ovim prostorima", kaže glazbenik.

Na Internetu se mogu naći i neke stare snimke s njihovog zajedničkog nastupa.

"Suradnja s Dinom je nešto što se jednostavno ne da usporediti s ničim jer osim što smo se družili glazbeno, puno smo se družili i privatno. Bila mi je čast i privilegija poznavati ga i surađivati s njime. Dino je za sad, ako izuzmem suradnju s Nikolom, jedini za koga sam uspio napisati pjesmu ("Nadahnuće"). Dino je bio frend i strašno mi nedostaje u svakom pogledu. Volio bih još možda ostvariti neku suradnju recimo s Mariom Huljevom koji je po meni također jedan od najboljih vokala ovdje. Čak smo bili i razgovarali o tome pa se možda i dogodi", otkrio nam je Bane.


Kakvi su Sonkillersi danas? Kako bi se opisali nekoj novoj generaciji?

"Što reći o Songkillersima? Realno, jedina sam konstanta u bendu od njegovog nastanka i teško mi je opisivati sebe i cjelokupni svoj rad. To bih prepustio publici. Neizmjerno mi je drago što srećem dosta mladih ljudi kojima se sviđa to što radim. Znači ima nade za nas, a i za glazbu. Trudit će se i dalje stvarati glazbu na svoj način kao i do sada", priznaje glazbenik.

Bend prati i naziv "Ubijači pjesme" koji su dobili upravo zbog lude virtuozne svirke prepune improvizacija. To je zapravo "ostavština" iz bivšeg benda Tabasco. "Kad bismo se usred svirke Kruno Levačić i ja zaigrali, vođa grupe Hrvoje Marjanović Harma rekao bi nam "Ubili ste pjesmu" - i tako je i ostalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.