Je li Tesla Hrvat ili Srbin? Evo što kažu Wikipedije u različitim državama

Foto: Profimedia

Nikolu Teslu, inovatora koji je brojnim izumima stekao svjetsku slavu, često se na ovim prostorima spominje u kontekstu nacionalnosti, čak i više nego u kontekstu izuma koje je ostavio svijetu. World of Statistics na X-u je objavio podatke o tome koje je nacionalnosti slavni izumitelj prema Wikipedijama u različitim europskim državama.

Hrvatska Wikipedia navodi da je Tesla bio hrvatsko-američki izumitelj srpskog podrijetla, a ona srpska piše da je bio srpsko-američki izumitelj srpskog podrijetla. Osim srpske, isto navode i Wikipedije brojnih drugih europskih država: Norveške, Švedske, Finske, Poljske, Turske, Slovenije, Mađarske, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije.

Njemačka, austrijska i švicarska Wikipedia navode da mu je nacionalnost neodređena, a češka, danska, latvijska, litvanska, rumunjska, grčka, albanska, crnogorska i moldavska Wikipedia navode da je Tesla Srbin. Španjolska, talijanska, belgijska, nizozemska, francuska, ruska i slovačka Wikipedia navode da je slavni izumitelj bio naturalizirani Amerikanac srpskog podrijetla.

Podsjetimo, Tesla je rođen u malenom mjestu Smiljanu kod Gospića, a Višu realnu gimnaziju pohađao je u Karlovcu. Otac mu je bio pravoslavni svećenik. U New York je otišao 1884., a većinu života je i proveo u SAD-u, gdje je patentirao oko 700 izuma na području elektrotehnike i radiotehnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.