Ovo je prvi video koji je ikad objavljen na YouTubeu, sada ima 246 milijuna pregleda

Screenshot: YouTube

PRIJE nego što su pametni telefoni zavladali svijetom, a društvene mreže postale središte komunikacije, YouTube je bio alfa i omega u virtualnom svijetu s početka milenija.

Iako nam se čini da je ova popularna platforma s nama oduvijek, YouTube zapravo ni nije tako davno "ušao" u naše živote. Osnovan je u veljači 2005., a prvi video postavljen je 23. travnja te godine i zaista ga je zanimljivo pogledati iz današnje perspektive.

"Ja u zoološkom"

Najstariji video na platformi nosi naziv "Ja u zoološkom" i traje samo 18 sekundi. Bez kamere visoke rezolucije, bez filmske ekipe, montaže i specijalnih efekata, na snimci je samo jedan mladić koji priča o slonovima. I upravo je zbog toga toliko posebna.

Mladić koji se javio iz zoološkog u San Diegu je Jawed Karim, jedan od osnivača YouTubea, a za publiku je tog dana prokomentirao duljinu slonove surle.

"Dobro, evo nas ispred slonova. Super stvar kod ovih tipova je što imaju jako, jako, hm, duge surle i to je cool. I to je otprilike sve što se ima za reći", obratio se Karim publici, a ostalo je povijest.

Platforma koja je sve promijenila

Prva snimka na YouTubeu ima nešto više od 246 milijuna pregleda, što je prilično malo u odnosu na milijarde pregleda koliko broje neki od viralnih videa, a zanimljivo je da je ovo jedina Karimova objava na YouTubeu, iako ima više od 3 milijuna pretplatnika na svom kanalu.

Nakon 17 godina postojanja, YouTube broji 2.1 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Iako tada vjerojatno nitko nije mogao predvidjeti koliku će popularnost platforma steći, niti u kolikoj će mjeri promijeniti svijet, jedno je sigurno - ništa više nije kao prije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.