Ispred zagrebačkog HNK vrištao u deliriju i ekstazi jer Hrvatska predsjeda EU-om

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Hina

POČELO je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Dok su se političari i ostala "elita" tim povodom okupili na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, umjetnik Marko Marković odlučio je proslaviti na drugi način - umjetničkom akcijom Delirium interruptum ispred kazališta.

Za razliku od koncerta, na koji se moglo samo s pozivnicama, Markovićev performans bio je otvoren za sve. Štoviše, opisan je kao participativna a capella intervencija, a u njegov delirij zbog predsjedanja Europskom unijom mogli su se uključiti svi zainteresirani.

Zanimljivo je da mu se pridružio bivši nogometni izbornik Miroslav Blažević.

Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Večerašnji performans dio je Dominovog programa Budućnost političkog performansa koji se održava u sklopu projekta Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019. - 2021., posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.