TOPLIJI dani su tu, a to znači samo jedno, vrijeme je da u red dovedemo svoja "tijela za plažu".
Naravno, sve to podrazumijeva ne samo treninge već i ozbiljne promjene u kuhinji. Kolače i čokolade zamijenit će voće, a visokokalorične obroke salate.
Što se slatkog tiče, tu vam jednostavno ne možemo pomoći, ali salate su potpuno druga priča i one ne samo da mogu kvalitetno i zdravo zamijeniti teške i zasitne obroke već i biti puno bolji od njih. Štoviše, salate, ako ste dovoljno originalni oko osmišljavanja recepata, mogu vrlo lako postati vaše omiljeno jelo, pripremali se za plažu ili ne.
Kako bi nam pomogao da osmislimo što originalnije recepte, mladi kuhar Matko Bukovec uzeo je "stvar u svoje ruke" te uz puno zanimljivih sastojaka i prirodne Kotanyi mješavine začinskog bilja, uspio stvoriti ova salatna remek-djela.
Kus-kus ( tabbouleh ) salata
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 25 minuta)
Namirnice:
- 250 g kus-kusa
- 1 vrećica Kotanyi mješavine Zeleno za juhu
- 80 g tikvica
- 80 g ljutike
- 60 g paprike žute
- 60 g paprike crvene
- 80 g mladog luka
- 80 g cikle kuhane
- 30 g peršin lista
Dressing:
- 1 limeta
- 1 čajna žličica Kotányi mješavine Začinsko bilje za salatu
- pola čajne žličice Dijon senfa
- 0,2 dcl sezamovog ulja
- 0,8 dcl maslinovog ulja
- Mlinac Kotányi Morska sol
- Mlinac Kotányi Papar šareni
Priprema jela:
Kus-kus obradite u 250 ml uzavrele vode koju prethodno začinite s Kotányi mješavinom Zeleno za juhu, dodajte malo soli i ulja te ohladite kada nabubri. Sve povrće narežite na sitne kockice, osim peršina koji se treba narezati na veće komade. Preljev za salatu radite ovim redom: ocijedite sok limete u zdjelu, dodajte začine i senf, postepeno dodajte ulje dok energično miješate pjenjačom. Sve sastojke povežite s dressingom, servirajte u prigodnu zdjelu i dekorirajte s par kriški limete.
Egzotična salata sa slanutkom
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 25 minuta)
Namirnice:
- 300 g kuhanog slanutaka
- 80 g avokada
- 80 g cherry rajčica
- 80 g svježeg krastavaca
- 50 g mladog luka
- 40 g matovilca
- 80 g Dukat Salakisa
- 40 g indijskih oraščića
Dressing:
- 100 g grčkog jogurta za pripremu jela
- 1 i pol čajna žličica Dijon senfa
- 1 jušna žlica meda
- sok od 1/2 limete
- 1 čajna žličica Kotányi mješavine Začinsko bilje za salatu
- 1/2 čajne žličice Kotányi Provansalska mješavina začinskog bilja
- 0,1 dcl sezamovog ulja
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- Mlinac Kotányi Himalajska sol
- Mlinac Kotányi Šareni papar
Priprema jela:
Kuhani slanutak dobro operite, svo povrće narežite na otprilike istu veličinu kao slanutak i posložite u veću zdjelu. Na vrh stavite matovilac, grubo rezani indijski oraščić i razmrvljeni Dukat Salakis. Preljev za salatu radite ovim redom: grčki jogurt za pripremu jela povežite prvo sa senfom i medom te miješajte dok se med ne otopi, potom dodajte sve ostale sastojke redom, promiješajte i začiniti salatu ukusnim umakom.
Šumska salata
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 20 minuta)
Namirnice:
- 200 g lollo rosso salate
- 60 g kruške
- 60 g kuhane cikle
- 40 g kuhane muškatne tikve
- 25 g sušenih brusnica
- 25 g pekan oraha
- 10 g rotkvica
Dressing:
- 0,4 dcl jabučnog octa
- 0,8 dcl maslinovog ulja
- 1/2 čajne žličice Dijon senf
- 1 čajne žličice Kotányi Provansalske mješavine začinskog bilja
- Mlinac Kotányi Morska sol
- Mlinac Kotányi Šareni papar
Priprema jela:
Salatu operite i usitnite, krušku, ciklu, rotkvice narežite na tanke ploške, kuhanu tikvu narežite na manje kocke. Sve sastojke povežite u zdjeli, po vrhu pospite s orasima i brusnicama. Preljev za salatu radite ovim redom: ulijte jabučni ocat u zdjelu, dodajte začine i senf, postepeno dodajte ulje dok energično miješate pjenjačom. Sve sastojke povežite s dressingom te servirajte u prigodnu zdjelu.
Tomato pasta salata
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 25 minuta)
Namirnice:
- 320 g tjestenine
- 200 g cherry rajčica
- 50 g ljutike
- 25 g maslina kalamata ili crnih maslina
- 10 g peršinovog lista
- 100 g Dukat Salakisa
Dressing:
- 1 dcl maslinovog ulja
- 0,5 dcl bijelog vinskog octa
- 1 čajna žličica Kotányi mješavine Tomato classic
- Prstohvat Kotányi Začinskog bilja na dalmatinski
- Mlinac Kotányi Himalajska sol
Priprema jela:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi i ohladite je. Rajčice narežite na polovice, ljutiku i peršin usitnite, a masline posebno usitnite do kremaste teksture. Sve povežite u prigodnoj zdjeli s umakom za salatu i po vrhu stavite komadiće Dukat Salakis sira. Za umak je dovoljno sve sastojke pomiješati i izraditi pjenjačom. Uživajte!
Proljetna salata
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 15 minuta)
Namirnice:
- 240 g miješane lisnate salate (zelena, radič, rikola)
- 80 g tikvica
- 80 g mladog luka
- 80 g paprike
- 50 g rajčice
- 50 g rotkvica
- 1 naranča
Dressing:
- 100 g grčkog jogurta za pripremu jela
- 0,3 dcl jabučnog octa
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- Prstohvat Kotányi Začinskog bilja na dalmatinski
- Prstohvat Kotányi Provansalske mješavine začinskog bilja
- Mlinac Kotányi Morska sol
- Mlinac Kotányi Šareni papar
Priprema jela:
Salatu operite i narežite na veće komade, tikvicu, mladi luk, papriku narežite na sitne kockice, rotkvicu na ploške i cherry rajčice ostavite u komadu. Naranču ogulite skroz do pulpe (čisto “meso” bez bijelih opni) te je dodajte na salatu, preostali sok od naranče iskoristite u umaku. Za umak spojite sve navedene sastojke, dobro promiješajte i prelijte preko salate.
Pikantni umak za salatu
Namirnice:
- 1 dcl maslinovog ulja
- 0,3 dcl bijelog vinskog octa
- 1 čajna žličica Dijon senf
- Prstohvat Kotányi Začinskog bilja za salatu
- Prstohvat Kotányi kajenskog papra ili chili-a
- Mlinac Kotányi Morska sol
- Mlinac Kotányi Šareni papar
Orijentalni umak
Namirnice:
- 0,5 dcl sezamovog ulja
- 0,5 dcl suncokretovog ulja
- 0,5 dcl rižinog octa
- 0,3 dcl soja sosa
- 1 čajna žličica Kotányi Začinskog bilja za salatu
- Mlinac Kotányi Češnjak
Tamni Tomato umak
Namirnice:
- 1 dcl maslinovog ulja
- 0,5 dcl Aceta balsamica
- 1 čajna žličica Kotanyi mješavine Tomato Classic
- Mlinac Kotányi Himalajska sol
- Mlinac Kotányi Šareni papar
Sadržaj donosi Index u suradnji s Kotanyi te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.