Ima li nade za domaći humor?

HRVATSKU humorističnu seriju vremenom smo počeli doživljavati kao oksimoron, podsjetnik na to da se humor na ovim prostorima doživljava kao nešto čime ishitreno punimo programsku shemu i sustavno ubijamo nadu u bolje sutra. Pokušaji redovito lebde između nekoliko stupnjeva neduhovitosti, a scenaristi nikako da se maknu od forme klasičnog američkog sitcoma koju nikada nisu uspješno savladali. Dobre pokušaje brojimo na prste jedne ruke iako u stvarnosti govorimo samo o "Odmori se, zaslužio si" i "Bitangama i princezama" koje su se na malim ekranima zadržale dovoljno dugo i nametnule kao jedini svijetli trenuci u domaćoj humorističnoj produkciji. No, dvije serije u dvadesetak godina daleko su od zadovoljavajućeg prosjeka, a sporadični izleti u humor sveli su se na "red vica, red pjesme" format koji se pokazao i kao najbolji izbor za publiku koja očito preferira čorbu estradnih uspješnica osnaženu ofucanim "punica je zlo/razlika između žene i piva je…" vicevima kakve inače pronalazite u križaljkama.

Dobro je pogledati seriju koja nas lažnim smijehom publike ne pokušava uvjeriti da je horor koji se odvija pred našim uistinu smiješan

Očito vođeni mišlju "za koga je, dobro je", humoristične serije vremenom smo pretvorili u beskonačni niz ispodprosječnih i katastrofalno napisanih poluproizvoda koji se ničime ne mogu mjeriti sa stranom produkcijom. I ne radi se o manjku novca već nepostojanju svježeg koncepta i dobro napisanog scenarija.

Ovo nas dovodi do "Instruktora", nove serije koja se ovog petka počela prikazivati na RTL-u s početkom u 22 sata i 30 minuta. Riječ je o zajedničkom projektu Nevia Marasovića i Stjepana Perića koji se pojavljuje i u glavnoj ulozi. Ono što se odmah na početku može primijetiti jest da je riječ o "mockumentaryu", a to je nešto što seriji odmah na početku donosi pozitivne bodove jer ovaj pristup zaslužan je za uspjeh jedne od najboljih i najuspješnijih serija u posljednjih desetak godina - The Office. Isto tako, dobro je pogledati seriju koja nas lažnim smijehom publike ne pokušava uvjeriti da je horor koji se odvija pred našim uistinu smiješan.

Radnja je smještena na otok Vis, a prati televizijsku ekipu na čelu s novinarom (Filip Šovagović) koja pokušava snimiti reportažu o instruktoru vožnje (Stjepan Perić) i njegovom jedinom polazniku, Marijanu, koji pune tri godine priprema vozački, ali mu to ne polazi za rukom.

Dobiva se dojam da je riječ o dvadesetominutnoj turističkoj reklami Visa

Serijama inače valja pristupiti oprezno jer uvijek postoji mogućnost da se vremenom razviju u nešto kvalitetno, ali prva epizoda nije ostavila poseban dojam. Nakon epizode koja se najbolje može opisati kao snimka besciljnog vozikanja otokom prošarana rijetkim i redovito mlakim šalama, dobiva se dojam da je riječ o dvadesetominutnoj turističkoj reklami Visa. Ipak, riječ je o prvoj epizodi u kojoj upoznajemo likove pa se valja strpjeti i vidjeti u kojem se pravcu sve kreće.

Ovdje treba spomenuti i protagoniste koji ne bude previše nade jer teško je povjerovati da ovi likovi mogu ponuditi više od nekoliko epizoda prije nego postanu potpuno istrošeni. Instruktor je lajav i sirov dok je purger Marijan zasad samo bezlična kulisa koja nas prozirnom glumom teško može uvući u radnju i natjerati nas da mu povjerujemo. Iako i sam naziv serije jasno daje do znanja da je instruktor centralni lik, seriji očajno nedostaju još neki likovi koji će, ako ništa drugo, stvoriti protutežu instruktoru što ne polazi za rukom povučenom Marijanu. Drugim riječima, "straight man-funny man" koncept u ovom slučaju opasno je podbacio.

Ne treba zaboraviti da su humor, jaki likovi i besprijekoran tajming ono što humorističnu seriju čini uspješnom

Promotivni materijal uvjerava nas da su inspiracija, originalnost i mali budžet dovoljni za kvalitetan televizijski proizvod i to zaista stoji. Lažni dokumentarci i termin "mockumentary" u mainstreamu su prisutni još od vremena "This is Spinal Tap", a "The Office", "Reno 911!" i "Trailer Park Boys" popularni su već neko vrijeme pa ne možemo govoriti o nekoj revoluciji, ali dobro je vidjeti da su i Hrvati nanjušili da u vrijeme krize ne trebamo nužno bacati novac na skupe produkcije koje pokazuju svu bijedu domaćih scenarija. Inspiraciju valja pokazati u scenariju, a autori se na ovom polju još uvijek nisu dokazali jer nesposobni instruktor vožnje dobar je materijal za kratki skeč, ali ako ste naumili ovo pretvoriti u seriju od barem pet-šest epizoda, treba se potruditi i smisliti kvalitetan duhovit scenarij koji će stvoriti manevarski prostor za povremenu improvizaciju koja je u ovom kontekstu dobrodošla. 

Iako je lijepo vidjeti da smo se maknuli iz osamdesetih godina prošlog stoljeća i prigrlili neki svježi televizijski recept, ne treba zaboraviti da su humor, jaki likovi i besprijekoran tajming ono što humorističnu seriju čini uspješnom, a prva epizoda "Instruktora" to nije pokazala.  

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.