Hrvat prodaje knjige od 10.000 eura s monolitom iz svemira

Foto: Danijel Berković, Dino Šertović

HRVATSKA izdavačka kuća Amaranthine Books osmislila je projekt u kojem šalju posebno izrađen monolit iz kultne knjige 2001: Odiseja u svemiru na svoje prvo svemirsko putovanje. Neki su za to luksuzno izdanje knjige Arthura C. Clarkea (postoji samo sedam primjeraka) u pretprodaji platili 10.000 eura kako bi je imali u svojoj kolekciji. 

Razgovarali smo s vlasnikom Markom Matijaševićem koji nam je objasnio sve o projektu. 

"2001: Odiseja u svemiru je naš najnoviji naslov koji je prije desetak dana pušten u pretprodaju. Dolazi u četiri zasebna izdanja, svako posvećeno jednoj od četiri ključne točke, odnosno lokacije u samoj priči. Radi se zapravo o četiri cjenovna ranga limitiranih edicija, a najviše pažnje je privukao Monolith Edition koji je posvećen finalnom činu iz priče - ulasku u monolit", rekao je Matijašević i dodaje:

Limitirana izdanja

"Monolith Edition spada u skupinu tzv. Roman Numeral izdanja, te se tu i tamo pojave u kolekcionarskim krugovima. Osim što su iznimno rijetka (možda po jedan naslov godišnje), radi se o iznimno malim nakladama od svega 5-10 primjeraka. Obično ih krasi mnogo posebnosti, od ručnog rada do vrhunskih materijala", naglašava on. 

Nadalje tvrdi da njihov RNE (Roman Numeral Edition), osim brojnih posebnosti u vidu tiskarski tehnika i tehnika dorade, ima još jednu dodatnu posebnost, a to je minijaturna reprodukcija monolita koja će prethodno biti lansirana u svemir te nakon toga vraćena na jednoj od budućih New Shepard misija kompanije Blue Origin.

Projekt mu je bio u planu već godinama, a koncept je bio gotovo u potpunosti izrađen. Zadnje dvije godine radili su na ugovaranju lansiranja u svemir, a to su i uspjeli putem specijalizirane tvrtke Spacemanic. 

Sedam primjeraka knjige

"Ideja se rodila iz moje ljubavi prema knjigama i svemiru, gdje sam shvatio da bi bilo zanimljivo da na korici knjige stoji monolit koji je došao iz svemira, baš kao u priči. No da bi monolit došao iz svemira, treba ga tamo prvo poslati, i tu se ukazala prilika za zanimljivom idejom. Uvijek se trudimo pomaknuti granice s našim izdanjima, ova je samo poprilično konkretna", govori Matijašević.

Šest primjeraka je već prodano i rezervirano u fazi pretprodaje, a očekuju da će ubrzo otići i zadnji primjerak. Ostale edicije su još uvijek dostupne, no većina primjeraka je već u ovoj fazi prodana. Matijašević tvrdi da se knjige obično rasprodaju ili već prije nego su isproducirane ili odmah nakon.

U Hrvatskoj je tržište premalo

Kupci njihovih jedinstvenih i limitiranih izdanja knjiga su, kako kaže Matijašević, kolekcionari tzv. fine press knjiga. Uglavnom su to kupci iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, a javljaju se ljudi iz EU i ostalih dijelova svijeta. 

"U Hrvatskoj se nismo pretjerano trudili prodavati naše knjige jer smo svjesni da je tržište premalo, a i da su cjenovno dosta visoko rangirane. Puno boljim (i, naravno, isplativijim) mi se činilo stvoriti hrvatski dizajnerski luksuzni proizvod za cijeli svijet", kaže on. 

Pitali smo vlasnika kada monolit putuje u svemir.

"Zbog iznimno strogih pravila Blue Origina nisam u mogućnosti otkriti ni točnu misiju, niti konkretan datum lansiranja našeg paketa s monolitima. Jedino što smijemo komunicirati je da će biti lansirani na jednoj od budućih New Shepard misija", rekao nam je i dodao:

"Same knjige ne idu u svemir, to bi bilo preskupo jer je težina primarni faktor pri određivanju cijene lansiranja. Zbog koncepta iza samog izdanja, cilj nam je da prijeđu tzv. Kármánovu liniju, odnosno 100 kilometara visine gdje službeno počinje svemir. Na taj način, kada se budu vratili, doslovno će biti monoliti koji su došli iz svemira, baš kao iz priče u knjizi", kaže on. 

Monolit će biti smješten na prednjoj korici knjige, a može se i skinuti

Monolit šalju u svemir uz pomoć tvrtke Spacemanic. Sklopljen je ugovor sa svemirskom kompanijom Blue Origin koja će lansirati paket s monolitima na jednoj od budućih New Shepard misija.

"New Shepard misije su posebne po tome što imaju raketu koja se može vratiti na Zemlju, a ne da izgori u atmosferi. Na taj način će se i naša 'pošiljka' vratiti točno odakle je poletjela, te će nakon toga biti vraćena nama u Hrvatsku", tvrdi Matijašević.

Vlasnik nam objašnjava da će monolit biti smješten na prednjoj korici knjige, a pridržavat će ga mali magnet koji je smješten unutar monolita. Na taj način se monolit po potrebi može skinuti s korice i odvojeno izložiti, a po potrebi vratiti natrag na knjigu.

Narudžba preko web-stranice

"Proizvest ćemo samo sedam primjeraka knjige označenih rimskim brojevima. Pored njih, bit će i jedna do dvije tzv. publisher’s copy koje idu u naš arhiv. One su posebno označene i nikada ne idu na prodaju. Tu su i ostala tri izdanja: HAL Edition u 26 primjeraka, Tycho Edition u 200 primjeraka, Cave Edition u 400 primjeraka", rekao je Matijašević. 

Knjiga se trenutno može prednaručiti samo sa stranice Amaranthine Books te će po dovršetku proizvodnje svaka knjiga biti besplatno dostavljena gdje god se kupac nalazio u svijetu. Ako ostane dostupnih primjeraka u trenutku završetka proizvodnje, obično ih prodaju resellerima u SAD-u i Australiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.