Hit slastica na ovogodišnjem adventu: Evo kako sami možete napraviti germknedle

Foto: Index

TUTULA najljepšeg europskog odredišta za vrijeme adventa zasluženo je otišla upravo u hrvatsku metropolu. Brojni Zagrepčani, ali i mnogi drugi domaći i strani gosti svakodnevno uživaju u hrani koja se može naći na brojnim kućicama u strogom centru Zagreba.

Mnogi su svoje prve knedle kušali na skijalištu u Schladmingu, a sada se mogu naći i u centru Zagreba. Slastica od dizanog tijesta punjena pekmezom i prelivena vanilijom i makom, vrlo je brzo postaja najtraženija na ovogodišnjem Fuliranju u Kurelčevoj.

Želite i sami probati napraviti austrijski specijalitet kod kuće? Našli smo i recept.

Sastojci: 

1/2 kg bijelog brašna
15 g kvasca
1/8 l mlijeka
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
50 g maslaca

Postupak pripreme:

Prvo pomiještajte kvasac, toplo mlijeko i šećer i ostavite da se diže 20tak minuta. Zatim u veliku posudu dodajte brašno, sol, ostatak mlijeka, jaja i rastopljeni maslac, dodajte hvasac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže toplom mjestu oko pola sata.

Kada se tijelo udvostruči, stavite ga na ravnu plohu, te podijelite na četiri komada. Od tih četvrtina, razvaljajte na još 4 kvadrata pa svaku napunite džemom od šljiva. Spojite krajeve u jednu kuglu. Kada ih sve napunite, ostavite da miruju još 20tak minuta.

Knedle se u originalu kuhaju na pari, no možete ih skuhati i u loncu. Zavrijte vodu, malo posolite i kuhajte ih pet minuta s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu - važno je probušiti ih na nekoliko mjesta tokom kuhanja čačkalicom ili iglicom, kako se ne bi previše napuhnule.

Kada su knedle kuhane, izvadite ih na tanjur i prelijte otopljenim maslacem. Možete ih preliti i umakom od vanilije, te posuti mljevenim makom i šećerom u prahu kako to rade u originalu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.