Hej, Kolinda, nećeš vjerovati tko se izjašnjavao kao Hrvat u Jugoslaviji

Foto: Facebook

IAKO su se svi u posljednja 24 sata uhvatili na prilično glupu i zapravo netočnu izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o nedostatku većeg izbora jogurta u Jugoslaviji, ona je imala još jedan biser.

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ako bi netko iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor", rekla je Kolinda za austrijski Kleine Zeitung i postala predmet sprdnje na Twitteru.

Da je i to slagala, brzo su dokazali korisnici Twittera koji su počeli objavljivati fotografije svojih i dokumenata svojih predaka, iz kojih je vidljivo da su se bez problema izjašnjavali kao Hrvati.

Ne samo što su se danas javnosti poznati i nepoznati ljudi izjašnjavali kao Hrvati, sam Josip Broz Tito u svom je vjenčanom listu napisao da je Hrvat. Njegova tadašnja mlada Jovanka Budisavljević, rođena u ličkom selu Pećane, izjasnila se kao Srpkinja. 

Vjenčanje 60-godišnjeg Tita i 28-godišnje Jovanke u tajnosti se održalo u Iloku u vili Dunavka 19. travnja 1952. godine, pisao je Telegraf.rs.

Iako je poručio "Čuvajte Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga", sam Broz se ipak nije izjasnio kao Jugoslaven, već u izvodu stoji da je Hrvat, sin oca Franje. A nije ni napisao da je iz Hrvatske, što je po Kolindinim riječima morao kako bi izbjegao zatvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.