GASTROADVENT u Splitu jedinstvena je manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma. Višegodišnji predan rad na prikupljanju znanja i vještina, dolazi do svih i u sve dijelove svijeta, slikom, perom i glasom predanih novinara koji će i ove, neobične godine, donijeti svjetlo u grad podno Marjana, poručuju organizatori u priopćenju koje donosimo u cijelosti.
"Kako se ove godine obilježava jubilarna 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećujemo moru i njegovim plodovima. Sredozemno ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² koje povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.
Tijekom ovog mjeseca posebnu pažnju posvećujemo ribi i proizvodima od ribe. Takva jela opskrbljuju organizam važnim nutrijentima. Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka (Zn,) mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Od posebne je važnosti konzumirati dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki.
Vijenac od morske pjene simbolično i na nedoslovan način simulira morski svijet nastao od odbačenih stvari i plastike. Na kotač bicikla, koji se možda nekada vozio uz obalu, naša istaknuta kiparica Nives Čičin Šain nadogradila je imaginarno polje morske salate, dodala svjetlucave ježeve čije su bodlje čavli i male meduze. "Svijeće su od rabljenih čaša koje su, okrenute naopako u vrhu dobile žaruljicu i nakon partija doživjele novi smisao. Ugrađen im je mali senzor da se upale daljinskim upravljačem primjereno vremenu u kojem živimo", rekla je navodi Čičin Šain.
Ovaj jedinstveni događaj koji spaja nutricionizam, gastronomiju i turizam ove godine u svojemu online programu naglašava i jubilarnu 10. godišnjicu uvrštenja prehrane Mediterana na popis nematerijalne UNESCO-ove zaštićene baštine. Poštujući sve propisane epidemiološke mjere u idiličnom ugođaju Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, drugu svijeću upalili su Blaženko Boban, Joško Stella, Olja Martinić i novinari Vedrana Krstić Ivanišević s Hrvatskog radija Split, Andrea Viđak Midžor s Radija Sunce, Vida Grujin s Radija Dalmacija, Siniša Vickov s Radio Brač te Vesela Šegvić s radija Ultra.
"Želim ovoga puta istaknuti cink, njegova je uloga ogromna, iako ga trebamo u malim količinama. Na njega najčešće mislimo kada dođu problemi s kosom ili kožom, ali sada znamo da je njegov značaj veći. Danas imamo sponzore koji su pripremili prekrasne poklone za naše novinare, a vas molim da do sljedećeg puta iskušate i vlastite gastronomske vještine pa možda i dostavite neki novi recept kako bismo ga promovirali u sklopu Gastroadventa", istaknula je Olja Martinić, osnivačica i organizatorica Gastroadventa.
Dugogodišnji suradnik Gastroadventa je i Turističko-ugostiteljska škola Split pod vodstvom ravnatelja Ive Bilića koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) u turizmu 2018. godine. Ideja o nastanku Regionalnog centra kompetentnosti nastala je kao potreba unaprjeđenja ljudskih potencijala u turizmu, a u splitskoj se školi razvija već desetak godina. Osnovni cilj je ujednačavanje izlaznih kompetencija svih učenika po završetku obrazovanja te njihovo poboljšanje, a važna uloga je i povezivanje s lokalnom zajednicom što se očituje u mnogobrojnim projektima s vrtićima i osnovnim školama. Samo u prošlome tjednu dva su time ove bračke škole osvojila zlatnu i srebrnu medalju na 15. Biseru mora u Splitu.
Gastroadvent podržava i projekt „Mediteranska prehrana – MD.net“ kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a financiran je iz europskog programa Interreg Mediterranean. U sklopu projekta odvija se i natjecanje izrade inovativnih prehrambenih proizvoda učenika škola iz Splitsko-dalmatinske županije, a proizvodom šalša “Ka’ nonina” s bračkim varenikom koji ima europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, ove su nedjelje srednju školu „Brač“ iz Supetra predstavile učenice Karmela Vrandečić i Aneta Jelinčić.
Projekt pod nazivom Mediteranska prehrana – MD.net, je projekt financiran iz europskog programa Interreg Mediterranean i ukupna vrijednost mu je 3,7 milijuna EUR, kojeg provodi Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. U projektu sudjeluje 14 projektnih partnera iz 9 država s područja Mediterana, a usmjeren je na popularizaciju mediteranske prehrane. Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje.
Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavit će se na Gastroadventu u Splitu, a kojom prilikom će biti organizirano ocjenjivanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti otići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.
Škola uključene u projekt su:
Srednja škola „Brač“ Supetar;
Srednja škola Hvar;
Osnovna škola Petra Hektorovića Stari grad;
Srednja škola „Antun Matiješević Karamaneo“ Vis;
Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić.