Filmska industrija ima problem sa silovanjima, a slučaj Caseyja Afflecka to i potvrđuje

Foto: Press/Guliver Image/REX

I DOK je prošlogodišnju dodjelu Oscara obilježilo pitanje rasne nejednakosti u Hollywoodu, ove bismo godine mogli pričati o problemu seksualnog nasilja u industriji zabave.

Naime, čak dva potencijalna kandidata za zlatnog kipića, Nate Parker i Casey Affleck, našli su se na udaru kritika zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja.

U slučaju Parkera, radi se o optužbi za silovanje iz 2001. o kojoj je nerado javno govorio. Naime, Parker je oslobođen svih optužbi, ali njegova upletenost u slučaj silovanja vratila se na naslovnice nakon što se njegov film "The Birth of a Nation" pojavio u kinima i nametnuo se kao jedan od ozbiljnih kandidata u utrci za Oscarom.

Što se mlađeg brata Bena Afflecka tiče, njegov boravak na naslovnicama bio je daleko kraći i o slučaju gotovo uopće nije pričao, a naglasak je prebačen na njegovu izvanrednu izvedbu u filmu "Manchester by the Sea" u čemu su neki prepoznali dvostruka pravila.

Što je učinio Casey Affleck?

Naime, snimateljica Magdalena Gorka i producentica Amanda White optužile su Afflecka za seksualno uznemiravanje.

Gorka, koja je bila jedina žena uključena u projekt, tvrdi da su Affleck i ekipa tijekom snimanja mockumentaryja "I'm Still Here" često znali otvoreno razgovarati o seksu s njom i predlagali joj da spava sa svojim asistentom. Budući da su tijekom snimanja bili smješteni u stanu u kojem su živjeli Affleck i Joaquin Phoenix, Affleck joj je jedne večeri predložio da spava u njegovom krevetu jer on će se prebaciti u dnevni boravak. No, tijekom noći, Gorka tvrdi da se probudila i pored sebe vidjela Afflecka koji joj se u boksericama i majici uvukao u krevet i počeo je maziti po leđima.

Šokirala se, iskočila iz kreveta i rekla mu da izađe. On je pitao zašto, a ona mu je odgovorila da ne želi s njim spavati jer je oženjen i jer joj je šef. Ljutito je izašao i zalupio vratima. Narednih mjeseci situacija na snimanju, tvrdi Gorka, postala je neizdrživa, a Affleck ju je konstantno ponižavao i vrijeđao.

Magdalena Gorka

White pak tvrdi da ju je tijekom snimanja Affleck neprestano maltretirao svojim seksualnim dvosmislicama, jednom je prilikom rekao članu ekipe da joj pokaže penis (iako mu je ona rekla da to ne želi), žene je nazivao "kravama", a kad je doznao koliko ima godina, pitao ju je nije li vrijeme da zatrudni. Isto tako, pokušao ju je odvesti u svoju hotelsku sobu, a nakon što je odbila, zgrabio ju je i pokušao zastrašiti kako bi pristala.

Problemi i neistine poznatih

Affleck se u oba slučaja nagodio izvan suda, a u intervjuu za Variety rekao je: "Poneka nije bitno kako na sve reagirate. Neki ljudi misle da je potpuno normalno reći bilo što o vama ako ste poznati. Ne znam zašto je tako, ali znam da tako ne bi trebalo biti jer svi mi imamo obitelji i svoje živote".

I dok s jedne strane valja imati na umu da nismo upoznati sa svim detaljima ovog slučaj, ono što Affleck tvrdi jednostavno nije istina.

Nitko od ekipe na snimanju neće olako optužiti slavne. Štoviše, Gorka je jako dvojila oko toga hoće li uopće podići tužbu jer to će itekako ostaviti trag na njezinoj karijeri. To je pogotovo slučaj među snimateljima od kojih je samo četiri posto snimateljica. Konkurencija je nemilosrdna, a snimatelji su freelanceri koji poslove dobivaju na temelju reputacije i usmene predaje. Jedan ovakav slučaj može joj zauvijek zatvoriti vrata novih projekata.

Žene iz industrije ne podižu tužbe

IndieWire razgovarao je s desetak žena u industriji koje su iz razumljivih razloga željele ostati anonimne i rezultati su poražavajući. Sve tvrde da su se u barem jednom susrele sa seksualnim uznemiravanjem na radnom mjestu, a neke tvrde da se to događa na svakom projektu.

"Mrzim to priznati, ali često smo imale ove razgovore. Kad bi seksualno uznemiravanje postalo ekstremno, mnoge od nas ozbiljno bi razmislile o svojoj karijeri prije nego bi podigle tužbu", govori jedna od asistentica snimatelja.

Na to utječe i status u industriji: "Ako imate 50 i radite već neko vrijeme, vjerujem da je vaša pozicija više manje sigurna. No, ako imate 35, imate dovoljno problema i bez toga. Posljednja stvar koja vam treba je etiketa problematične osobe".

Dio problema svakako otpada na ono s čime se susreću početnici u bilo kojoj industriji, neovisno o spolu, ali žene već na samom početku imaju još jednu prepreku - biti prihvaćene kao netko tko se može "nositi s muškarcima". To podrazumijeva toleriranje "muških razgovora" i premda postoje neke od sugovornica koje su za Indie Wire rekle da su s vremenom razvile donekle učinkovite metode kako se nositi s takvim "uletima", postoje i one kojima to nije pošlo za rukom.

U slučaju velikih produkcija stvari se rješavaju prilično brzo kako bi se zaštitila korporacija, ali na manjim produkcijama stvari ponekad znaju završiti loše za osobu koja se žali.

"Ako nema snažne žene na visokoj poziciji kojoj vjerujem, nisam sigurna da bih se osjećala ugodno reagirati", priča jedna od sugovornica.

Stara škola

Ipak, valja istaknuti i da su mlađe ekipe načelno korektne, ali na mnogim mjestima još uvijek postoje ostaci "stare škole" koji su počeli u vrijeme kada žene nisu imale pristup produkciji. Isto tako, vjeruju i da kvalitetom svog posla mijenjaju situaciju.

"Nažalost, i sama sam se morala promijeniti kako bih se prilagodila tom svijetu i to je loše. U isto vrijeme, vidim da se svijet filmske produkcije mijenja nabolje za žene u poslu. Na kraju dana, volim raditi i jedino što želimo jest da nas tretiraju kao profesionalce", zaključuje jedna od sugovornica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.