Dino je kod Punte Ubaš ugledao golemu psinu, uspio je detaljno snimiti

Video: Dino Deronjić

PRIJE nekoliko dana u Istri snimljen je nesvakidašnji prizor. Dino Deronjić plovio je na području Punte Ubaš, kod ulaza u Raški kanal i ispod svoje brodice ugledao morskog psa.

Riječ je bila o golemoj psini, drugoj najvećoj vrsti ribe. Veća od goleme psine je samo kitopsina. No, ne brinite - ova vrsta je posve bezopasna. Dino je psinu snimio izbliza pa se moglo uočiti i da joj nedostaje dio peraje. Prizor je zbunio i njegovog psića koji se također tad nalazio na brodu pa je znatiželjno provirivao prema moru.

 

Golema psina se sporo kreće i bezopasna je za ljude. Hrani se planktonom tako da filtrira vodu. Ima anatomske prilagodbe za hranjenja filtriranjem, kao što su uvelike proširena usta i visoko razvijene škrge. Goleme psine su migrirajuća vrsta i vjeruje se da prezimljavaju u dubokim vodama. Može narasti i do 12 metara.

Ljetos snimljen izuzetno rijedak primjerak

Jadransko more dom je brojnih vrsta.

Ljetos je društvo za podvodne sportove Zagreb objavilo fotografije sklata, zaista rijetko viđene vrste morskog psa. 

"Donosimo do sada jedine ikad snimljene podvodne fotografije najstrože zaštićene vrste morskog psa Sklata squatina u Jadranu! Povremeno se u Jadranu ulovi pokoja jedinka i od strane odgovornih ribara neodgodivo vrati u more. Do sada su jedini dokazi o postojanju ove vrste bili upravo ulovi ribara, a 2010. godine ronilac Robert Hasija za vrijeme tečaja tehničkog ronjenja fotografirao je sklata na zaronu u Rivanjskom kanalu", objasnili su.

U srpnju 2021. godine kupač je kod Rijeke snimio modrulja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.