Dobar, skroman i genijalan: Prije godinu dana otišao je Mirko Miočić

Screenshot: HRT

PRIJE točno godinu dana svijet je napustio najomiljeniji hrvatski kvizaš Mirko Miočić.

Mirko je preminuo u zadarskoj bolnici u 61. godini života, nakon što se godinu dana ranije zbog zdravstvenih problema povukao iz javnosti. Legendarni kvizaš posljednji je nastup imao kao lovac u kvizu Potjera koji je napustio u ožujku prošle godine zbog komplikacija vezanih za dijabetes od kojeg je bolovao godinama.

U travnju 2016. godine u pojedinim medijima pojavili su se lažni napisi o Mirkovoj smrti, no on to nikome nije zamjerio. "Što nam drugo preostaje? Proliveno mlijeko se ne može vratiti, a ljutnja ne donosi korist", rekao je tada Mirko za Index.

Tijekom godina, Mirko Miočić je u Hrvatskoj stekao status kvizaške legende, a široj javnosti postao je najpoznatiji kao pouzdani joker Zovi u kvizu Tko želi biti milijunaš? koji je, kao i Potjeru, vodio Tarik Filipović.

Brojni natjecatelji su ga pozivali znajući da će od njega sigurno dobiti točan odgovor. On je svima rado pomagao, a zauzvrat nije tražio baš ništa. Zbog njega je uredništvo hrvatske inačice Milijunaša moralo izmijeniti pravila pa se ista osoba kao joker mogla pozvati najviše tri puta u sezoni.

On je samo jednom nastupao u Milijunašu i tada je osvojio 32.000 kuna. 

Njegova smrt uvelike je pogodila i njegove kolege iz showa Potjera koji su se taj dan od njega oprostili emotivnim porukama koje su otkrivale koliko su cijenili Mirka.

"Otišao je najveći...legenda...prijatelj...neponovljivi Mirko...zbogom dragi moj, počivaj u miru...", napisao je Tarik Filipović nakon Mirkove smrti.

"Status 'legende' se danas dijeli svima, ali šjor Mirko je bio jedan od rijetkih koji ga je zaista i zaslužio. Čovjek neobjašnjivo širokih interesa s kojim ste mogli popričati o svemu, kakvih nema mnogo, a još k tome uvijek dobro raspoložen i s osmijehom na licu – do kraja života ću pamtiti mnoge naše razgovore u backstageu 'Potjere'. Slobodno se može reći da je kao nijedan drugi kvizaš obilježio jednu eru kvizova ovih prostora, i bila je neopisiva čast imati ga za prijatelja i profesionalnog kolegu – u nogometu nije išlo bolje od toga da dijelite dres s Peléom, a ja sam zahvalan i ponosan što sam svoj kvizaški dres godinama mogao dijeliti s Mirkom Miočićem. Ljudino, hvala na svemu", napisao je prije godinu dana njegov kolega Dean Kotiga

Uvijek spreman na šalu i razgovor, Mirko Miočić bio je jedna od najsimpatičnijih, najomiljenijih, ali i najskromnijih javnih ličnosti u Hrvatskoj. Osim kao genijalca i strastvenog kvizaša, većina će ga ipak najviše pamtiti kao - dobrog čovjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.