Charlesova krunidba danas će se slaviti u Osijeku, gradu koji je kralj posjetio 2016.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

KRALJ CHARLES je nekoliko puta bio u Hrvatskoj, a posljednji put došao je 2016. godine. Charles, tada princ od Walesa, u Hrvatsku je stigao s Camillom, a u Zagrebu ih je ugostila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koje joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće", rekao je Charles tijekom zdravice na večeri.

Charles i Camilla su nakon večere na Pantovčaku u Hrvatskoj ostali još jedan dan te posjetili Kopački rit, Đakovo i Osijek. Obišli su Trg sv. Trojstva, gdje su probali i domaća vina i rakije te razgledali štandove s hrvatskim proizvodima.

Zbog toga će se danas u Osijeku proslaviti Charlesova krunidba. Svečanosti će prisustvovati Simon Thomas, veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevstva u Hrvatskoj.

Ranije je najavljeno kako će na prigodno ukrašenom Trgu sv. Trojstva u Tvrđi biti postavljen veliki ekran na kojem će građani gledati izravan prijenos krunidbe.

Inače, Charlesov prapradjed bio je rođeni Osječanin. Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck rođen je 28. kolovoza 1837. godine u tom gradu. Rođeno ime bilo mu je Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Hohenstein, a bio je sin vojvode Alexandera od Württemberga i njegove supruge Claudine Rhédey von Kis-Rhéde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.