Bosonoga diva Cesaria Evora četvrti put nastupala u hrvatskoj metropoli

GLAZBENA diva Cesaria Evora koja se uvijek rado vraća u Lijepu našu, sinoć je "zapalila" prepunu Tvornicu kulture. Pjevačica koja je nekima poznatija po nadimku Bosonoga diva, ujedno je otvorila i novu sezonu u Tvornici kulture. Podsjetimo, osim nje, ove sezone ćemo moći slušati te gledati Swingerse, Juru Stublića i Film, zatim Gustafe, Juricu Pađena i Aerodrom, makedonski Kočani orkestar, Marijana Bana, Partibrejkerse, Zabranjeno pušenje i mnoge druge.

Cesaria Evora nadimak Bosonoga diva dobila je zbog toga što stalno nastupa bosa iz razloga kako bi se poistovjetila i na taj način suosjećala s neprivilegiranim ženama iz njezine rodne Afrike. Ona je, naime, rođena u Mindelu na Cape Verde otocima pored obale Senegala. Iako je odrasla u brojnoj i vrlo siromašnoj obitelji, nakon što je postala svjetski poznata zbog iznimnog talenta kojeg ima, Cesaria još uvijek stoji čvrsto na zemlji što se osjeti i u njezinim pjesmama koje su prepune sjećanja na rodnu Afriku.

Njezin glas pun emocija često uspoređuju s Billie Holiday, Edith Piaf i Bessie Smith, dok su je u mladosti često nazivali Kraljicom Morne, glazbenim pravcem koji je vezan uz portugalske Kreole, nostalgične balade koje najčešće govore o patnji i izgubljenoj ljubavi. Cesariji, koja je vlasnica desetaka nagrađivanih albuma te je višestruka dobitnica Grammyja, ovo nije prvi posjet Zagrebu, ali ni Tvornici kulture.

Da joj se zaista svidjelo u Hrvatskoj dokazuje i činjenica da je glazbena diva već šest puta nastupila u Hrvatskoj. Prvi nastup bosonoge dive u Hrvatskoj bio je u Zagrebu davne 2002. godine, a ovaj posljednji, već je četvrti po redu kad je u pitanju hrvatska metropola. Osim u Zagrebu, Cesaria je imala koncert u Puli te u Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.