Bio je izvrstan pjevač i jednako dobar glumac, a s godinama je postajao sve bolji

MNOGI glazbenici bi malo glumili, mnogi glumci malo muzicirali... Izgleda da je preteško držati se svog posla, međutim rijetko tko se od njih ne obruka. U manju, ali odabranu grupu onih koji nemaju stida, jer nemaju razloga za stid, spada Kris Kristofferson, vrsni pjevač i tekstopisac koji je i odličan glumac u preko 100 filmova i serija.

Što prvo izdvojiti? Pa recimo ulogu narodnog heroja Rubbera Ducka u Convoyu Sama Peckinpaha. I pored toga što ne spada u Samova ostvarenja iz prvog ešalona, Convoy još kako ima svojih kvaliteta, a snažan centralni lik je jedan od istaknutijih. Možda nije klasik poput nekih drugih djela istog čovjeka (ljudine), ali ovaj vestern na kotačima je zapravo najprofitabilniji film u cijeloj Peckinpahovoj karijeri sa zarađenih 45 milijuna dolara. Glumopjevaču je također to jedna od boljih uloga.

Kris Kristofferson (sjajno ime, da i to ne zaboravimo) prvi put je bio na filmu u The Last Movie. Zvuči malo paradoksalno, međutim u pitanju je djelo Dennisa Hoppera, od kojeg se mnogo očekivalo nakon Golih u sedlu, ali je završilo kao krah. Slično je bilo i s Heaven's Gate Michaela Cimina. Tu je Kris također sudjelovao i bio nominiran za Zlatnu malinu, ali i danas je teško dati pravi sud o ova dva filma. 

Ono za što je lagano dati sud i presuditi maksimalno pozitivno su Pat Garrett and Billy the Kid i Bring Me the Head of Alfredo Garcia, također dva Peckinpahova filma u kojima je igrao Kristofferson, što je manje-više dokaz koliki mu je bio miljenik iako se mora priznati da je možda bilo dobro nekoga drugog staviti za Kida, prije svega zbog godina. U istom periodu se pojavio u filmovima Alice Doesn't Live Here Anymore i Zvijezda je rođena (treća po redu) tako da je to sa strane kvalitete najbolja era KK-a. Zbog spomenutih filmova bio je nominiran i za prestižna priznanja.

Ostaje činjenica da je bio dobar otkako se pojavio, ali je negdje utisak da je postajao sve bolji u glumi kako je stario tako da su njegove kasnije izvedbe možda bile manje, tj. kraće i možda u manje jakim filmovima. Ali kako je nakupio gomilu znanja usput, tako je kao stariji uspijevao iznijeti i ljigavce i dostojanstvenu gospodu u maniri prave holivudske glumčine. Fantastično je pojavljivanje u podcijenjenoj Lone Star iako su zanimljivi i Payback i, svakako, sudjelovanje u serijalu Blade.

Za sve ga majka rodila, a možda je nekome zanimljivo da je on dao osmero nasljednika i nasljednica tijekom svojih trenutnih 85 godina života. Veliki Kris Kristofferson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.