Balkanci, oprezno: 73 posto žena kaže da ih je na prevaru potaknulo ovo

Screenshot: Youtube

Većina žena koje varaju to čine jer osjećaju da im njihovi partneri ne pomažu u dnevnim obavezama, pokazalo je veliko istraživanje provedeno u Francuskoj 2016. godine. Anketa s višestrukim odgovorima u kojoj je sudjelovalo 10.000 žena otkrila je da je 73 posto žena od onih koje su bile nevjerne partneru to učinilo dijelom i jer je njihova druga polovica bila nezainteresirana u pomaganju oko kućanskih i ostalih poslova koji se tiču zajedničkog života.

Anketu je proveo Gleedon, web stranica fokusirana na žene koje su u vezama. Na pitanja su odgovarale isključivo korisnice stranice. One su u anketi mogle dati više razloga što ih je potaklo na aferu, a najviše njih je među te odgovore uvrstilo - nebrigu partnera o kućanskim poslovima.

U istoj anketi, gotovo devet od 10 ispitanica reklo je da ih nervira nedostatak pomoći u obavljanju kućanskih poslova, dok je 84 posto otkrilo da su se zbog toga već svađale sa svojim partnerima.

Ženama se smanjuje libido ako njihovi partneri ne obavljaju kućanske poslove

Nedavno je također provedena studija čiji se rezultati naslanjaju na ovo istraživanje. Naime, istraživanje koje je objavljeno u Archives of Sexual Behavior pokazalo je da žene gube želju za vođenjem ljubavi s muškarcima koji odbijaju obavljati kućanske poslove.

Psiholozi Emily A. Harris, Aki Gormezano i Sari van Anders intervjuirali su više od tisuću žena koje žive s partnerima i imaju djecu, a postavljena su im pitanja o razini seksualne želje žena, podjeli kućanskih poslova s ​​muškim partnerima i kako se osjećaju u vezi te podjele.

Žene koje su obavljale veći dio kućanskih poslova imale su značajno manju želju za seksom sa svojim partnerom u usporedbi sa ženama u vezama u kojima su muškarci bili više uključeni u obavljanje kućanskih poslova. Drugim riječima, žene su puno više seksualno uzbuđivali muškarci koji su kuhali, čistili i brinuli o djeci.

Ali, najzanimljiviji dio otkrića bio je razlog: nije samo ženski libido oslabio kao odgovor na obavljanje hrpe kućanskih poslova, i nije to bilo samo zato što su žene bile zaposlene i iscrpljene od svega toga. Naime, istraživači su pronašli dva specifična posrednička čimbenika koji točno objašnjavaju zašto je nejednaka podjela kućanskih poslova imala toliki utjecaj na želju žena.

Žene ne žele svom partneru biti majke

Prvo, studija je otkrila da su žene koje na sebe preuzimaju veći dio kućanskih poslova vjerojatno tu dinamiku doživjele kao nepoštenu, a taj osjećaj nepravednosti u vezi bio je dio onoga što je dovelo do manje želje za njihovim partnerom.

Ovo je važno, ističu istraživači u radu, jer pobija argument da žene preuzimaju više kućanskih poslova jer to žele ili zato što jednostavno uživaju u brizi. Iako bi to moglo biti točno za neke, ova je studija otkrila da su žene u neuravnoteženim partnerstvima zapravo često ogorčene zbog takve situacije.

Drugo, istraživači su otkrili da su žene koje se kod kuće suočavaju s neravnotežom vjerojatnije osjećale da njihov partner ovisi o njima. Taj osjećaj da se vaš muškarac oslanja na vas da se brinete za njega i obavljate osnovne životne zadatke umjesto njega bio je drugi čimbenik povezan s nižom seksualnom željom.

Kao što Harris i tim ističu, pranje nečijeg rublja, kuhanje za njih, pospremanje za njima i planiranje njihovog društvenog kalendara zadaci su koje ljudi obično obavljaju za djecu. Dakle, kada žena mora obavljati te zadatke za svog muža bez stvarnog reciprociteta ili priznanja, takav odnos odražava odnos majke i djeteta što žene, očekivano, ne smatraju previše seksualno uzbudljivim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.