Apple kaznili s 2 milijuna dolara jer prodaje iPhone bez punjača

Screenshot: YouTube

NOVA praksa proizvođača pametnih telefona je prodaja uređaja bez punjača u paketu jer, uvjeravaju nas oni, to čine zbog brige za okoliš.

I dok su mnogi upoznati s ovom situacijom već odavno na sve odmahnuli rukom jer ovaj pristup (koji je krenuo od Applea) ne samo da stvara dodatne probleme već i daleko više otpada, proizvođači i dalje ustraju.

No ne i u Brazilu, gdje je agencija za zaštitu potrošača (Procon-SP) Appleu uručila kaznu u iznosu od dva milijuna dolara, i to upravo zbog micanja adaptera iz pakiranja iPhonea 12 i novijih pakiranja starijih uređaja. Točnije, Appleov potez krši državne zakone, piše Tilt.

Procon-SP još je u prosincu obavijestio Apple da njihov potez nije u skladu sa zakonom, a oni su im odgovorili da će micanje punjača biti bolje za okoliš te smanjiti emisije CO2 i iskapanje rijetkih ruda. Dodali su i da većina vlasnika telefona već ima punjače, ali to se nije svidjelo agenciji koja očito nije imala razumijevanja za njihovu ekološku osviještenost.

Kazna se jednim dijelom odnosi i na zavaravajuće tvrdnje o vodootpornosti uređaja jer, kao što znamo, Apple odbija uvažiti garanciju za oštećenja izazvana vodom iako reklamiraju da uređaj može dulje vrijeme biti pod vodom.

Apple može uložiti žalbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.