Aktivnosti u izolaciji: Sve što trebate znati o uređenju vrta

Foto: 123RF

JEDNA OD rijetkih vanjskih aktivnosti kojih se trenutno ne trebate odreći jest uređenje vrta. Osim što će vam zaokupiti misli, boravit ćete na svježem zraku, a i osjećat ćete se korisno. Uređenju vrta treba pristupiti pažljivo i poželjno je pomno isplanirati uređenje svakog kutka u njemu kako ne bi ostavio dojam neurednog prostora.

Za početak odredite koje zasebne prostore želite imati u vrtu. To na primjer mogu biti: prostor namijenjen za aktivnosti djece, prostor za odmor, prostor za druženje s obitelji, prostor za uzgoj povrća i cvijeća i slično. Kako se ne bi miješale funkcionalnosti ovih prostora, razdvojite ih jasnom granicom, a u tome vam mogu pomoći cigle, široko kamenje ili niske drvene ograde. Izbor je na vama.

Krenite u akciju

S travnjaka je potrebno ukloniti sav organski otpad, a u travnju ošišajte staru travu i dopunite je sijanjem nove kako bi vaš travnjak ponovno zablistao. U vrtovima često uzgajamo i grmove ruža pa ne zaboravite odrezati smrznute grane ili ih malo prorijediti ako su na nekim mjestima preguste.

Mjesto za uzgoj povrća treba biti na zaštićenom i sunčanom mjestu i nemojte ga postaviti pored prostora za druženje ili prostora namijenjenog za dječje aktivnosti. Prije sadnje povrća zemlju pripremite dodavanjem kvalitetnog gnojiva.

Obratite pozornost i na raspored sadnica u tlu jer neke biljke ne uspijevaju ako su pored drugog određenog povrća. Tako na primjer jedno pored drugog ne sadite luk i grašak, krumpir i rajčicu, papriku i grah te salatu i brokulu. Želite li sjemenje posaditi najprije u teglama, rano proljeće idealno je vrijeme za sadnju sjemena patlidžana, rajčice i paprike

Ako ste neodlučni oko ukrasnih biljaka koje biste posadili dobro se informirajte o uvjetima potrebnima za uzgoj svake biljke, ali i ocijenite koliko je pažnje potrebno kojoj vrsti. Među nezahtjevnim biljkama su sukulenti i lavanda, koji su otporni na sušu. Rano proljeće često donosi i promjenjive temperature, a njih najbolje podnose petunija i vodenika. Za ljepši ugođaj možete kombinirati i zimzelene biljke s palmom ili zelenim penjačicama koje se nalaze na ogradi ili zidovima.

Budite kreativni

Kod sadnje biljaka kombinirajte klasične lončanice, ali i stari namještaj ili neke druge predmete. Možete ih smjestiti u stare automobilske gume i stare sanduke ili napravite paletu s cvijećem. Ako imate staru stolicu, maknite dio gdje se sjedi i u taj otvor postavite teglu te veličine, a u nju posadite cvijeće. Okvire stare stolice osvježite nekom veselom bojom.

Ideja koja je nas posebno oduševila jest prenamjena starog ladičara. Možete ga obojiti u nježne boje poput svijetlo ružičaste ili plave, a ladice napunite zemljom i u njih zasadite puno različitih biljaka.

Vertikalni vrt sve je popularniji trend u vrtlarstvu. Za realizaciju ovog kreativnog projekta odaberite zid koji prima najviše sunčeve svjetlosti. Planirate li da vam vrt bude na zidu ili ogradi, drvene palete vam mogu poslužiti kao police, a u njih stavite posude u koje ste zasadili biljke. Drvene gajbe vam također mogu poslužiti kao police, a možete ih i sami izraditi.

Važno je da ne natrpate vrt hrpom različitih nepovezanih ukrasnih predmeta kako ne bi izgledao natrpano i neuredno.

Prostor za uživanje

Kako biste uživali u svom vrtu i lijeno ispijali kavicu, osim vrtne garniture nabavite i vrtnu ljuljačku. Ako zbog veličine vrta ne možete imati sjenicu, svakako nabavite suncobran ili više njih i postavite ih kod vrtne garniture kako biste imali hlad tijekom vrućih ljetnih dana.

Svima nama najdraži dio vrta svakako jest roštilj. Bitno je ostaviti ga u neposrednoj blizini kuće kako biste mogli lakše i brže doći do pribora i namirnica. Također, roštilj postavite daleko od ukrasnog grmlja, drveća i biljka penjačica kako biste izbjegli opasnost od požara. Veličinu roštilja izaberite u skladu s veličinom vašeg vrta i samog kutka koji ste odredili za roštiljanje s ukućanima.

U vrijeme pandemije važno je osigurati i prostor za igru naših najmlađih na svježem zraku. Odaberite zaseban kutak za to u vrtu i montirajte klackalicu, ljuljačku ili tobogan. Kako se bude bližilo ljeto, ako imate dovoljno prostora možete dodati i pješčanik te bazen na napuhavanje.

I zapamtite, važno je ostati doma, stoga sve potrebno za uređenje vrta nabavite preko Pevexovog webshopa koji nudi dostavu na kućnu adresu ili putem usluge Click & Collect naručene artikle preuzmite u najbližem Pevex centru

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pevexom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.