Znanstvenici istražili: Jeste li cool?

PRIMJENJUJUĆI metode empirijskog istraživanja, znanstvenici s medicinskog centra Rochester, kroz čak su tri različite studije pokušali otkriti što to neku osobu čini cool. Jedan od znanstvenika, Ilar Dar-Nimrod, pošao je u od pretpostavke da bi osoba za koju se vjeruje da je cool, trebala zadovoljiti tri uvjeta: mora biti zgodna, poželjna i karizmatična. S njim se nije složio njegov kolega Ian Hansen sa sveučilišta York, koji je tvrdio da je primjerice, glumac Steve Buscemi smatran cool osobom, a nema gotovo niti jednu od nabrojenih karakteristika.

Raspravljajući o Buscemiju, Dar Nimrod i Hansen razvili su tri studije u kojima su preko 350 studenata sveučilišta British Columbia pitali koje riječi po njima najviše odgovaraju pojmu cool. Najviše odgovora dobile su upravo riječ "privlačan", "seksi", "zgodan" i "prekrasan", prenosi Daily Mail.

Osim dobrog izgleda, pri samom vrhu karizmatičnih osobina bilo je i "sprijateljivanje" s ljudima, a zatim i financijska uspješnost. Također, poželjne kvalitete cool osobe su i individualizam, samopouzdanje i dobar smisao za humor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.