Zbogom neželjenim trudnoćama: Stigao kontracepcijski flaster za muškarce

KONTRACEPCIJSKI preparati, čini se, više neće biti rezervirani samo za pripadnice suprotnog spola. Naime, jedan novi izum muškarcima bi mogao čak dvostruko smanjiti broj proizvedenih spermija. Kako prenosi Jezebel, radi se o flasteru koji sadrži kombinaciju testosterona i nestorona, nove sintetičke verzije hormona progestina.

Iako su se neka prijašnja istraživanja bavila testiranjem kombinacije testosterona i progestina u obliku pilula, brojne nuspojave poput promjena u razini kolesterola i pojavi akni, bile su dovoljan razlog da se od ideje barem privremeno odustane.

Ova nova kombinacija, tvrdi doktorica Christine Wang koja je bila na čelu istraživanja, nema nikakvih negativnih nuspojava. A to je zatim i dokazala na uzorku od 99 muškaraca kojima su dane tri različite verzije flastera i to na period od šest mjeseci. Jedan od njih sadržavao je testosteron i placebo, dok su ostala dva testosteron kombinirali s nestoronom. Na kraju je kod 23 posto muškaraca koji su nosili flaster samo s testosteronom broj spermija nezamjetno smanjen, dok je kod čak 88 posto onih koji su nosili kombinirajući flaster, broj spermija bio u značajnom padu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.