Zašto toliko obožavamo slaninu

Foto: Instagram

ŠPEK, panceta, hamburger, prženo, s lukom, u slatkim i slanim jelima, varijacije na temu kad je slanina u pitanju beskonačne su. I sve ih obožavamo.

A prema novom video AsapSciencea za tako veliku ljubav prema slanini postoji znanstveni razlog.

"Kad se slanina ugrije, masnoća se topi i šećer i amino kiseline obavljaju vrlo jedinstvenu kemijsku reakciju. Ta reakcija otpušta mješavinu od otprilike 150 organskih tvari iz slanine koji onda plutaju zrakom i stvaraju fantastičan miris, uzrokujući da vam počne curiti slina", objašnjava se u videu.

I iako će se većina složiti da ne postoji ništa bolje od nekoliko kriški slanine, nažalost postoje i neke negativne posljedice povezane s njezinom konzumacijom (što vjerojatno već i sami znate). Prvo, puna je kalorija i zasićenih masti, a u četiri kriške nalazi se gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli.

Također, kad ju se prži, nitriti reagiraju s amino kiselinama i pretvaraju se u kancerogene spojeve nitrosamine, što znači da bi vam previše slanine (a za to je stvarno morate puno pojesti) moglo povećati rizik od dobivanja nekih oblika rakova.

Ipak, ne želimo vas u potpunosti dotući: slanina je preukusna da bi vam netko naredio da je se morate u potpunosti odreći. Kao i sa svim stvarima u kojima uživamo - umjerenost je ključ. A uvijek se možete prisjetiti i ovih 14 znanstvenih razloga zbog kojih ju je dobro jesti.

Hrpu zanimljive trivije o slanini potražite u videu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.