X-Men i James Cameron: Nikad snimljen blockbuster

DAVNO prije nego što je postao ultrabogat i ovisan o specijalnim efektima, prije "Avatara", "Titanica" (koji nam se vratio u kina u trodimenzionalnom izdanju), čak i prije "Terminatora 2", postojali su planovi da James Cameron producira film o X-Menima. Možda najbizarnije od svega, Wolverinea je trebao glumiti Bob Hoskins, tada popularan zbog filmova "Tko je smjestio Zeki Rogeru?" i "Sirena" sa Cher.

Ovi insajderski podaci bili su nepoznati u javnosti do prije nekoliko dana, kada je potencijalni scenarist Cameronovih X-Mena, Chris Claremont, dao intervju za Chicago Tribune u kojem je ispričao ono najbitnije o ovom nikad snimljenom filmu.

Iako je Hugh Jackman danas sinonim za Wolverinea, valja uzeti u obzir da je originalni Wolverine u stripu lik nižeg rasta, stoga izbor Hoskinsa donekle ima smisla. Cameron nije bio izbor za redatelja, nego za glavnog producenta filma, a režiju je trebala odraditi njegova tadašnja supruga, Kathryn Bigelow. Osim Hoskinsa kao Wolverinea, uloga Storm bila je rezervirana za Angelu Bassett, koja je kasnije glumila u  "Kindergarten Cop" i "Malcolm X".  Chris Claremont odabran je za scenarista "X-Mena" budući da je bio jako uspješan scenarist stripova o X-Menima, stavio je fokus na ženske likove poput Storm, te je stvorio alter-ego Jean Grey, Phoenix. Claremont je također koautor likova kao što su Rogue, Sabertooth, Emma Frost i Gambit. Hoskins mu se svidio za ulogu Wolverinea zbog scene iz filma "Lassiter", u kojem Hoskins odgurne i savlada mnogo višeg Toma Sellecka.


Čak i sa solidnom glumačkom postavom i jakim scenaristom, ništa nije bilo od ovog Cameronovog filma, i to zahvaljujući ocu Marvelovih stripova, Stanu Leeju. Na sastanku o stvaranju prvog "X-Men" filma prisustvovali su Claremont, Lee, te Cameron i predstavnici njegove produkcijske kuće Lightstorm Entertainment. Kako Claremont priča, presudni trenutak razgovora bio je kad se Lee obratio Cameronu sa riječima "Čujem da voliš Spider-Mana". Nakon toga, "počeli su pričati, i pričati. Trajalo je to dobrih dvadeset minuta, a ja i ekipa iz Lightstorma smo se međusobno gledali, dajući signale da smo svjesni kako su planovi o snimanju X-Mena totalno isparili. Kathryn (Bigelow) je kasnije napisala scenarij za X-Mene, ali popljuvali su ga svi koji su imali čak i najmanji udio u Spider-Manu. Naime, Marvel je nekoliko puta prodao filmska prava na Spider-Mana. Prvo ih je kupio Carolco (bankrotirali 1996.), zatim Universal, i na kraju – Fox. Bila je to noćna mora."

Na kraju, Fox je snimio prvi film o "X-Menima" 2000. godine, a Sony "Spider-Mana" 2002. Obje kompanije i Marvel su napunile pozamašnu kesu s ta dva naslova. Cameron je osvojio Oscare za "Titanic" i "Avatar", a njegova bivša supruga Kathryn Bigelow za "The Hurt Locker".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.