Veliko otkriće na Marsu: Opportunity našao dokaz da je na Crvenom planetu bilo pitke vode?

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

DEVET godina star rover Opportunity koji se nalazi na Marsu došao je do, kako se sada čini, jednog od najvažnijih otkrića do danas, javlja BBC. Rover je identificirao kamen na kojem se nalazi, kako znanstvenici vjeruju, mineral gline. Prisutnost gline na kamenu nazvanom Esperance, indicira da je kamen u jednom trenutku u prošlosti bio u duljem kontaktu s vodom.

Znanstvenici kažu da je Opportunity i prije otkrivao takve stijene, no kažu da je ovaj "vrlo bogat glinom".

"Otkrili smo dokaze vode na Marsu još dok smo prvi puta sletjeli 2004. godine. U čemu se ovo razlikuje? Prijašnja otkrića Opportunityja pokazivala su da je voda imala niski pH, tj. bila je kiselina. Govorilo se o vodi na Marsu, a zapravo je Opportunity većinu puta našao dokaze sumporne kiseline". Glina se pak formira kod neutralnijeg pH-a. To je voda koju možete piti. To je voda koja je puno povoljnija za stvari kao što su pre-biološke kemije - vrsta kemije koja bi mogla dovesti do nastanka života'.

Profesor Steve Squyres s Sveučilišta Cornell ovo otkriće stavlja u Top pet otkrića na Crvenom planetu koje su otkrili Opportunity i Spirit, koji je prestao raditi 2011. godine.

Sama pojava gline još je jedan dokaz da je Mars bio topliji i vlažniji prije nekoliko milijardi godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.